друкувати


У 3,2 разу зріс експорт української картоплі

13 серпня 2018, 11:21

У сезоні 2017/18 рр. (червень-травень) експорт картоплі сягнув майже 22 тис. т, що в 3,2 разу більше, ніж у попередньому сезоні. Тоді було експортовано 6,8 тис. т картоплі. Про це повідомили аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА) у Facebook.

Нагадаємо, що виробництво переважної більшості агропродукції у сільськогосподарських підприємствах України у 2017 році було прибутковим. 

У повідомленні зазначається, що експорт картоплі лишається незначним порівняно до загального виробництва, однак для професійних виробників, які націлені на розвиток цього бізнесу, експорт є важливою можливістю заробити більше.

За словами аналітиків, експорт картоплі й надалі зосереджений на країнах СНД: Білорусі, Молдові, Грузії, Азербайджані тощо.

Перші тестові поставки картоплі до Катару та країн ЄС дають певну надію, однак свіжа картопля — це відносно дешевий продукт, тому транспортна складова в ціні є дуже значною. Саме тому для розвитку експорту картоплі потрібно розробляти можливості переробки продукції. Адже саме в картоплярстві переважна більшість продукції експортується саме у вигляді перероблених продуктів, таких, як заморожена картопля фрі, картопляні чіпси, крохмаль, картопляне борошно тощо", — ідеться в повідомленні.

Також повідомляється, що наступного сезону експорт картоплі може скоротитися. Адже професійні виробники картоплі в Україні масово скорочують площі, або взагалі відмовляються від цього бізнесу. Основна причини відмови — невигідність експорту свіжої картоплі, а на внутрішньому ринку споживання цієї продукції знижується.