друкувати


Експерти розповіли про майбутнє українського експорту

12 серпня 2018, 08:30

За перші чотири місяці 2018 року експорт товарів з України в ЄС зріс на 43% в порівнянні з 2017 р., і склав $6,6 млрд. Про це повідомляє Сегодня.

Нагадаємо, сільське господарство стало найбільш рентабельною галуззю економіки України у 2017 році.

Український уряд налаштований досить оптимістично, заявляючи, що в майбутньому частка українського експорту буде тільки збільшуватися. Так, за офіційними даними, в минулому році наша країна мала 159 торгових партнерів. Що стосується експорту в ЄС, то експерти впевнені, надалі він буде тільки збільшуватися.

Така тенденція збережеться і в майбутньому, тому що українська продукція набагато дешевше. У багатьох випадках вона і більш екологічно чиста через те, що у нас останні 25 років відбувається падіння промисловості. Ну і, відповідно, великі українські аграрні підприємства працюють в напрямку екологічно чистого продукту. А це все те, що дуже потрібно Європі. Тому я думаю, що перспектива дуже велика, і ми будемо продовжувати нарощувати аграрний експорт в Європу, – говорить Новак.

Василь Юрчишин також зазначає, що є всі підстави розраховувати на розширення торгівлі та експорту з кількох причин. По-перше, очікується, що світова економічна динаміка в цьому і в наступному році буде мати досить непоганий і зовнішній попит і буде сприяти нашому виробництву. А по-друге, економіка повільно, але все ж перебудовується.

Багато експортерів виходять на нові ринки, раніше дуже багато не утрудняли себе і були зорієнтовані на Росію. Зараз все більше і більше з'являється географічно нових регіонів, куди надходить український експорт. І є підстави очікувати, що це буде відбуватися і далі, українські експортери будуть збільшувати свою присутність на різних ринках. Та й національна політика буде більш доброзичливою, більш підтримуючою по відношенню до експортерів. Тому я думаю, що повільно, але досить упевнено в найближчі пару років експортні можливості України будуть розширюватися, – підсумував експерт.