друкувати


Аграрії закликали Максима Мартинюка піти з Мінагро через провал бюджетної підтримки для фермерів – заява

9 серпня 2018, 11:35

Керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства України провалило державну програму фінансування фермерів із бюджету. Про це заявив на прес-конференції голова комітету Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ) Іван Слободяник.

Нагадаємо, що фермери останнім часом постійно заявляють про провал цієї програми.  

Так, Слободяник повідомив, що на 7 серпня  2018 року із виділених  АПК з бюджету 6,326 млрд грн використано тільки 436,165 млн грн 1 174 сільськогосподарськими підприємствами, з яких тільки 262 фермерських господарства на суму  21,3 млн грн.

З казначейських рахунків із 1 млрд грн (так званого фермерського мільярда) перераховано фермерам сьогодні 0 гривень. А із 1000 опитаних нами фермерів документи на цю підтримку подали тільки 13%, з яких 11% вже отримали відмову у підтримці. Якщо до кінця року фермери використають хоча б 10% держпідптримки, то буде дуже добре, але вже 58% не  вірять у державну підтримку. Загалом це буде політичний провал керівництва Мінагрополітики. Після таких провалів міністри йдуть у відставку. Про що ми й говоримо. Якщо навіть чинного міністра немає, а тільки  в.о. – Максим Мартинюк», – зауважив Слободяник.

На уточнююче питання, кому треба йти у відставку (Тарасові Кутовому чи  в.о. міністра Максимові Мартинюку), він додав – обом. Оскільки Кутовий і так написав заяву, то іти треба й Мартинюку, вважає він і пояснює чому: «Йому також… Він живе в іншому віртуальному просторі. І, схоже., спілкується тільки зі своїми заступниками та фермерами, які ходять по міністерству.  Та головне – перестати розглядати міністерство як спосіб збагачення».   

Довідка: 

За програмою "Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств" (1 млрд грн) затверджено наступні напрями: часткова компенсація вартості закупленого у суб’єктів насінництва насіння вітчизняної селекції – 240 млн грн, часткова компенсація витрат пов’язаних з отриманням соціально-спрямованими лрадчими послугами – 5 млн грн., фінансова підтримка обслуговуючих кооперативів – 155 млн грн, здешевлення кредитів – 500 млн грн. Станом на сьогодні використано нуль гривень за цією програмою. Водночас, за інформацією Міністерства аграрної політики, станом на 25 червня 2018 року здійснювалася  перевірка близько 400 заявок, поданих фермерськими господарствами за цією програмою.

Окрім цього, спецфонд Державного бюджету України передбачає на 2018 рік надання поворотної фінансової допомоги (безвідсоткові кредити) Українського державного фонду підтримки фермерських господарств на суму 43,1 млн грн. Фактично з цих грошей теж не використано ні копійки. Більше того, сьогодні здійснюються спроби ліквідувати фонд замість того, щоб його наповнити фінансами.