друкувати


Експерт назвав три умови, які забезпечать позитивний розвиток земельного сценарію в Україні

7 серпня 2018, 14:30

Обмеження щодо продажу землі власниками (мораторій) є протиправним. Про це у екслюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com заявив партнер юридичної фірми «Софія», адвокат Олександр Поліводський.

Нагадаємо, в Україні існує систематичний утиск власників земельних паїв з боку несумлінних орендарів.

Експерт назвав три основні умови, за яких існуватиме успішний ринок землі.

Поліводський вважає, що спочатку необхідно вирішити питання земельного мораторію.  Інакше є загроза того, що продаж відбуватиметься фактично за туманних правил і більш витонченої творчості юристів щодо такого продажу в умовах прийнятого рішення ЄСПЛ, про яке згадувалося вище.

По-друге, земельне законодавство слід будувати на засадах системності, узгодженості, визначеності та передбачуваності. З цією метою слід усі компоненти земельного законодавства узгодити між собою. Зробити це можна тільки шляхом розробки та прийняття нового Земельного кодексу України, який повинен включати такі складові: функціонування ринку землі та обмеження на ньому (зокрема щодо кількості, власності іноземців, юридичних осіб тощо); щодо приватизації та публічних торгів; щодо стимулювання економічної конкуренції та уникнення латифундизму та парцеляції; щодо охорони земель та порядку функціонування державних органів контролю; щодо категорій земель та зміни цільового призначення; щодо вирішення проблем які виникають: консолідація землі, польові дороги та ін.; щодо порядку приватизації земельних ділянок, - зазначає експерт.

Поліводський переконаний, що такий кодекс має систематизувати наявні земельні закони та звести їх у єдину логічну систему (зараз таких законів налічується близько 25-ти, а деякі з них відверто дублюють один одного навіть за назвою, як наприклад Закон України «Про охорону земель» та  Закон України «Про державний контроль за використанням та охороною земель»).  

По-третє, на думку адвоката, слід шукати довіру до держави, для чого варто усунути положення земельного законодавства, які містять корупційні чинники, наприклад, безоплатна приватизація землі.

Якщо така й має бути, то виключно з певними умовами, застереженнями та зобов’язаннями власника, зокрема, не відчужувати протягом певного періоду та використовувати у певний спосіб, - додає Поліводський.