друкувати


В Україні існує систематичний утиск власників земельних паїв з боку несумлінних орендарів — дослідження

7 серпня 2018, 07:30

Майже кожен із власників земельних паїв вкрай невдоволений ціною оренди земельних паїв, середня вартість якої коливається між 900-1100 грн за один га в рік. Про це свідчать дані дослідження Всеукраїнської асоціації пайовиків, розповідає на сторінці у Facebook член правління асоціації Михайло Апостол.

Нагадаємо, податкова не може збільшувати розмір орендної плати за земельну ділянку.

Протягом червня поточного року активісти Всеукраїнської асоціації пайовиків провели анкетне опитування серед 1500 власників земельних паїв Брусилівського, Коростишівського, Черняхівського , Хорошівського, Радомишльського та Малинського районів Житомирської області. Активісти цікавилися рівнем задоволеності селян платою за оренду їхніх земельних паїв, доступністю селян до належного правового захисту їхніх прав як власників землі.

За даними асоціації, непрозорість у формуванні ціни оренди, відсутність реальної конкуренції на селі між орендарями призводить до того, що окремі селяни отримають не більш ніж 300 гривень на рік за оренду належного їм земельного паю. Пайовики не мають правового захисту у питаннях землеволодіння (оформлення договору оренди, спадщини, розірвання угод, винесення меж та інше).

Цікаво знати, що в Україні у 2017 році середній розмір плати за оренду одного гектара сільськогосподарської землі становить усього 1369 гривень (41 євро)", – йдеться у повідомленні.

На думку Асоціації, такий стан орендних платежів є вкрай низьким та не відображає реальної вартості земельних паїв, яка має бути не нижчою від 3700 гривен за гектар.