друкувати


Український молочний індекс зріс вперше з початку року – ФАО

6 серпня 2018, 15:00

Після шести місяців від’ємної динаміки українського молочного індексу (УМІ) відбулося зростання, яке склало 1,2%. Про це повідомляє економіст ФАО Андрій Ярмак.

Нагадаємо, в Україні значно подорожчала «молочка».

Значення УМІ в липні 2018 року було також на 18,9% нижчим, ніж в липні минулого року, але на 26% вищим, ніж в липні 2016 року.
 
Кумулятивне падіння УМІ протягом поточного року продовжувало бути найрізкішим за останні п’ять років і сягало 38,9%. При цьому виробники в поточному році заробили в середньому на 12,3% менше, ніж за такий самий період 2017 року, але на 7,1% менше, ніж в середньому за останні шість років за той самий період.
 
Якщо ж порівняти середні показники прибутків виробників молока після втрати ринку РФ з поточним роком, то ми продовжуємо бачити відновлення прибутковості – цей рік поки що є на 7,5% більш прибутковим, ніж середні показники за попередні три. Звичайно, можна було б спрацювати і краще, але розвиток експорту потребує часу, а переробка наша повільніше, ніж хотілося б, адаптується до інших ринків, - йдеться у повідомленні.
 
Цікаво відмітити, що в липні індекс глобальних молочних цін ФАО впав на 14,1%, тому наше незначне зростання – це суттєвий позитив. Крім того, глобальний індекс ФАО в липні 2018 року був на 8% нижчим, ніж рік тому. УМІ ж впав більш відчутно, однак в глобальному індексі враховані лише ціни молокопродуктів, а у нас – ціни на молоко та витрати на корми. Отже, решта падіння – це результат подорожчання кормів.
 
Як правило, в серпні УМІ має тенденцію до зростання. Однак, якщо врахувати ситуацію на світовому ринку молока, може бути й інший результат, адже там панують, переважно, негативні тенденції. А от в вересні УМІ, найімовірніше, таки почне зростати.