друкувати


Сільське господарство світу продукує більше парникових газів, ніж транспорт

5 серпня 2018, 07:28

Згідно даних Організації економічного співробітництва та розвитку, сьогодні сільське господарство відповідає за, щонайменше, 14% світових викидів парникових газів. Світова сільськогосподарська діяльність збільшує викиди більше, ніж транспорт, та наздоганяє показники промисловості. Про це повідомив керівник CORTEVA AGRISCIENCE™ в Україні, Білорусі та країнах Центральної Азії Сергій Харін, повідомляє landlord.ua.

Нагадаємо, що ліси України поглинають лише 7% парникових газів.

Він зазначив, що тваринництво та вирощування таких основних культур, як рис, виробляють велику кількість метану. Орання поля звільняє вуглекислий газ в ґрунт. Копалини та добрива, що використовуються у сільському господарстві, виділяють велику кількість вуглецю, а вирубка лісу та інші зміни в землекористуванні зменшують здатність планети поглинати вуглець.

Оскільки фермери та інші працівники галузі невтомно працюють на подвоєння виробництва продуктів харчування, щоб забезпечити прогнозовані 9 мільярдів людей до 2050 року, нам потрібно працювати розумніше, ефективніше та з меншим викидом вуглецю, - зазначив експерт.

Він вважає, що гарна новина полягає в тому, що у нас є талант та інноваційна сміливість, щоб відповісти на цей виклик.

Я оптимістично вірю — ми зможемо. Крім моральних та етичних міркувань, є глибокі економічні вигоди від зміни нашої поведінки. З будь–якою зміною бізнес–моделі існує промінь надії для новаторів та першопрохідників. Я бачу якнайменше чотири сфери діяльності, в яких ми, як промисловці, можемо сконцентруватися негайно задля впливу на зміни, - сказав Харін.

На його думку, по–перше — більше інвестицій у практику управління ґрунтами та землекористування. Нові досягнення в цифрових технологіях, системах даних, а також в обладнанні для сівби та збирання врожаю обіцяють поліпшити управління землею та пасовищами до точкового рівня. Ті ж самі практики допоможуть відновити неефективні ґрунти та сприяти широкомасштабному лісовідновленню.

По–друге, за його словами, — потрібно більше інвестувати в біотехнології та вдосконалення насіння, яке стане більш продуктивним та більш стійким до посухи, хвороб та шкідників.

Наприклад, цілеспрямоване вирощування через технологію CRISPR може призвести до революції в продуктивності врожаю, тим самим задовольнити світовий попит на свіжі, корисні та поживні продукти харчування. Така ж сама технологія створює майбутні можливості для біопалива наступного покоління. Та навіть сучасна традиційна селекція творить дива — наголосив він

По–третє, відзначає Харін, нам знадобиться багато чого зробити безпосередньо на землі, особливо в країнах, що розвиваються, для побудови кращої інфраструктури, експлуатації, транспортування та дистрибуції.

Дуже велика частина харчових продуктів, що виробляється у світі, пересувається дорогами, що посилює викиди парникових газів і впливає на заселену місцевість. У той же час, ми можемо надавати рішення та допомагати фермерам та сільським громадам вдосконалювати свої виробничі моделі, - вважає експерт.