друкувати


Логістика та інфраструктура — гострі питання українського АПК — Рутицька

22 квітня 2016, 18:35

Заступник глави Мінагрополітики Владислава Рутицька взяла участь в Українському інфраструктурному форумі. Під час виступу мова йшла про державну стратегію та інновації в інфраструктурному секторі України. Про це повідомляє AgroNews.

«Кілька днів в складі української делегації я працювала в Женеві, в рамках роботи СОТ. Хочу відзначити, що наші світові партнери Канада, США, ЕС, Китай, Японія, інші країни зацікавлені у поглибленні товарообігу з Україною. В перспективі вітчизняний агросектор здатний збільшити виробництво сільськогосподарської продукції та зерна зокрема, і тоді постане проблема: є якісний товар, який цінується у всьому світі, але не вистачає потужностей для його транспортування», — відзначила заступник міністра.

На початок 2016 року, сертифіковані потужності з зберігання зерна Україні складають понад 32 млн т. З яких припортові елеватори — 2,6 млн т. Крім вказаного, обсяг не сертифікованих потужностей складає понад 15 млн т.

«Відзначу критичні точки: лінійні елеватори в більшості мають застаріле технологічне обладнання, потужності по припортовій перевалці можуть перевантажувати понад 4 млн. тонн в місяць. Проте дана сфера послуг має високу монопольну складову. Ознака — надвисока вартість послуг з перевалки зерна. Як приклад можна навести, що у США більша половина (55%) зернових вантажів перевозиться річковим транспортом, вартість якого у два рази нижча за вартість залізничних перевезень, та у 4-ри рази — за вартість автоперевезень. Частка річкових перевезень зерна у Франції становить 25%, в Україні ж у минулому році склала 5%», — зазначила Рутицька.

Вона відзначила важливість подальшого впровадження пілотного проекту фітокарантинної лабораторії у Одеському порту.

«Підготовлено та передано до АМПУ перелік обладнання, яке необхідно придбати. Ми ведемо активну роботу в цьому напрямку», — наголосила заступник міністра.