друкувати


27 із 42 млн га с/г землі вже перебуває у приватній власності, – Мінагрополітики

3 серпня 2018, 17:30

27 із 42 млн га сільськогосподарської землі уже перебуває у приватній власності. Таких приватних власників майже 7 мільйонів осіб. Про це заявив заявив в.о. міністра агрополітики та продовольства України Максим Мартинюк в інтерв’ю виданню «Новое время».

Нагадаємо, що п’ята частина ринку зерна в Україні перебуваєв «тіні».

А в повідомленні йдеться, що зняття мораторію на землю часто асоціюють із розпродажем державних земель, але це цілком некоректно.

27 із 42 мільйонів гектарів сільськогосподарської землі уже перебуває у приватній власності. Таких приватних власників – майже 7 мільйонів осіб. Тому про розпродаж української землі мова в принципі не йде тому, що її вже всю роздано під час розпаювання. І навіть якщо цей процес відбувався недосконало, що породило певні проблеми, наприклад, надмірної парцеляції земель, все одно у цьому була велика історична справедливість. Адже землі повернули тим, у кого за радянських часів їх забрали і кого загнали у колгоспи", – вважає Мартинюк.

Також в.о. міністра розповів про переваги урядової моделі запровадження ринку землі. Мартинюк зазначив, що вона містить передумови для фермерів, для самих дрібних виробників, які живуть на цій землі, для придбання її у власність.

Це підвищить ефективність їхньої роботи, і сільського господарства загалом, а також закладе основу для реалізації довготривалих проектів, наприклад, у тваринництві. Зараз, на орендованій землі, в них мало хто бачить сенс", – заявив чиновник.

У Мінагрополітики вважають, що для того, щоб запрацював ринок землі в Україні, потрібно прийняти два закони. Перший закон про обіг сільськогосподарських земель. Він має встановити обмеження для купівлі-продажу землі. А другий має задекларувати фінансову підтримку фермерів і надати їм доступ до дешевих кредитів для купівлі цієї землі. Однак Мартинюк висловив сумнів, що частина законодавчих рішень буде прийнята парламентом.

Буду чесним, я не вірю, що в останній рік каденції парламент спроможеться на такий складний закон. Але наступне вікно можливостей неухильно наближається", – підсумував в.о. міністра.