друкувати


Податкова не може збільшувати розмір орендної плати за земельну ділянку, – Верховний Суд

3 серпня 2018, 12:35

Верховний Суд України постановив, що зміна індексації нормативної грошової оцінки не є підставою для донарахування податкового зобов’язання з орендної плати без змін умов договору. Про це повідомляє «Верховенство права».

Нагадаємо, що 17 липня починає діяти новий порядок грошової оцінки землі.

У повідомленні йдеться, що своєю постановою від 20.06.2018 Верховний Суд у справі №813/3819/17 про скасування податкового повідомлення-рішення було залишено без змін рішення попередніх судових інстанцій про задоволення позовних вимог.

По суті спору, податковою позивачеві було донараховане податкове зобов’язання зі сплати орендної плати за землю у зв’язку зі зміною індексу нормативної грошової оцінки. Не погоджуючись із цим, позивач вважає, що розмір орендної плати встановлено у договорі оренди земельної ділянки, а податкова не має права провести індексацію орендної плати без внесення змін до договору.

Переглядаючи рішення попередніх судів, Верховний Суд дійшов висновку, що законодавством України чітко визначено, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди. Податковий кодекс України регулює лише строки внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, податковий період, порядок обчислення орендної плати та порядок її зарахування до бюджетів", – ідеться в повідомленні.

ВС погодився з висновками судів попередніх інстанцій про те, що зміна індексації нормативної грошової оцінки є підставою для перегляду встановленого розміру орендної плати шляхом внесення відповідних змін до договорів оренди землі їхніми учасниками.