друкувати


Обсяги лісових рубок зменшить лісова реформа, а не мораторій, – експерт

3 серпня 2018, 09:28

Лише комплексна реформа лісової галузі допоможе зупинити експорт лісу-кругляка та паливних дрів, а не мораторій. Про це заявив аналітик МБО «Екологія-Право-Людина» Петро Тєстов, передає INTV.

Нагадаємо, що закон про внесення змін до законодавчих актів про збереження українських лісів і запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів прикриває схеми незаконних вирубок лісу.

Тєстов вважає, що питання мораторію – це аспект економічний, який не стосується охорони природи. Мораторій спрямований не на зменшення обсягу рубок, а на зменшення експорту необробленої деревини за кордон.

Тому, коли спекулюють питанням мораторію, кажучи, що це зберігає ліси - це неправда. Від того, що заборонять експорт паливних дрів, рубати менше не стануть, - пояснив він.

Один зі швидких способів захистити найбільш цінні ліси, на його думку, це створення нових національно-природних парків.

У даний момент органами Державного агентства лісових ресурсів блокується створення національно-природних парків у таких цінних лісах як Холодний Яр, Дніпровсько-Тетерівський, на місці угідь Януковича. Також блокується розширення національно-природних парків в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій областях. Усе це - у компетенції уряду, достатньо доручення від прем'єр-міністра на Міністерство аграрної політики і продовольства і від МінАПК на Держлісагентство. Ми очікуємо на конструктивну позицію уряду - що будуть заходи, спрямовані на реформу лісової галузі і на збереження лісів, – сказав Тєстов.