друкувати


В яких секторах АПК аграріям найвигідніше кооперуватися, – експерт

3 серпня 2018, 08:27

Найбільш ефективними в України можуть бути сімейні фермерські господарства, які займаються виробництвом плодів, ягід, овочів, а також – молока. Про це заявив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, оцінюючи перспективи прийнятого Верховною Радою України 10 липня 2018 року Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств». Про це повідомляє прес-служба Інституту.

Нагадаємо, що виробникам плодово-ягідної продукції вигідно об’єднуватися у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи (СОК), тоді вони матимуть змогу скористатися державною підтримкою

За його словами, йдеться, в першу чергу, про можливість переведення своєї напівлегальної діяльності, позбавленої належної підтримки з боку держави, на цивілізовані рейки та залучення до бюджетних програм, спрямованих на стимулювання розвитку аграрного сектора та підвищення рівня соціальної захищеності осіб, які працюють у галузі.

Для решти тваринницьких напрямів, з огляду на наявний нині неоподатковуваний мінімум тваринницьких доходів у 50 МЗП (186 тис. грн), така трансформація є економічно недоцільною. Недоречною вона також буде й для господарств суто зернового напряму, адже наявне податкове навантаження для них буде обтяжливим", – заявив експерт.

На думку Тулуша, серед позитивних моментів прийнятої Верховною Радою законодавчої новації окремо слід виділити встановлення пільгового порядку сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ), зобов’язання по якому – за стандартного механізму справляння – були б надто обтяжливими для новостворених СФГ.

Положеннями «сімейно-фермерського» Закону, зокрема, передбачений стимул у вигляді можливості набуття пенсійного стажу учасниками СФГ за «пільговою ціною» – з огляду на пільговий порядок сплати ЄСВ у перший рік функціонування, що становитиме лише 10 % від стандартного розміру внеску, тобто 82 грн на місяць. Це може бути суттєвим спонукальним мотивом для підприємницької трансформації частини високотоварних ОСГ, особливо тих, вік членів яких є передпенсійним, а наявного пенсійного стажу не вистачає для призначення пенсії за віком у встановлені строки", –  підкреслив експерт.