друкувати


Якою має бути економічна модель ринку землі, – Бахматюк

3 серпня 2018, 07:30

Ринок землі – не самоціль. Головне, щоб працювала економічна модель цього ринку, яка має кілька складових. Про це в інтерв’ю РБК-України розповів власник компанії ULF Олег Бахматюк.

Нагадаємо, що Бахматюк очікує рішення Нацбанку по плану реструктуризації боргів.

Він сказав, що розділив би ринок землі на три приблизно однакових кластери.

Перший – це по невеликі ділянки до 5 га землі.

 

Держава вже почало давати певні дотації цим людям на утримання однієї корови, але треба продумати і інші механізми, перш за все пов'язані з кооперацією. Другий кластер – середній землевласник, який повинен наситити внутрішній ринок своєю продукцією. І левова частка дотацій держави повинна йти саме сюди", – зазначив Олег Бахматюк.

За його словами, саме ця частина господарств страждає від рейдерства.

Щось вже зроблено, але це ненормально, коли фермери об'єднуються в воєнізовані загони проти рейдерів. І третій кластер – це великий виробник, який повинен працювати перш за все на експорт. І тут держава повинна працювати не стільки за допомогою інструменту дотацій, скільки допомогою з інфраструктурою (дороги, під'їзні шляхи до портів, робота самих портів і т.д.) і, безумовно, лобізмом на зовнішніх ринках. Американський посол в одній країні світу не соромиться говорити, що "Я – це Coca-Cola", а японський посол ніде не соромиться говорити, що "Я – це Toyota або Mazda", – наголосив він.

І додав:

І тільки український посол боїться навіть заїкнутися про те, що він підтримує якусь українську компанію. Тому модель ринку землі, по-моєму, повинна виходити саме з цих трьох кластерів і максимального комфорту для роботи бізнесу".