друкувати


Названо країну, в якої Україна найбільше закуповує насіння, – Інститут аграрної економіки

2 серпня 2018, 13:06

У січні-квітні 2018 року найбільше насіння – на суму $57,3 млн, або 16,3% від загального обсягу імпорту – Україна закупила у Франції. Про це заявив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук, повідомляє прес-служба Інституту.

Нагадаємо, що в Україні імпорт насіння в 44 рази перевищив експорт, – Інститут аграрної економіки.

За його словами, понад 55% вирощеного посівного матеріалу ця країна експортує до країн Європейського Союзу, Північної Африки, а також до України.

За обсягом експорту насіння Франція посідає перше місце в світі, випереджаючи США та Нідерланди.

В середньому країна заробляє на насінництві близько 4 млрд євро. Прибутки від експорту складають 1,5 млрд євро. За цю ж суму можна придбати 90 літаків Airbus A320 або 45 – АН-225 «Мрія», – поінформував Олександр Захарчук.

На його думку, досягти таких високих результатів Франції вдалося завдяки кільком чинникам.

Серед них, передусім, сприятливий клімат, що дає змогу виробляти 60 видів насіння сільгоспкультур на загальній  площі близько 400 тис. га.

Велике значення має і досконалість механізмів організації контролю та підтримки насіння, зазначив експерт. З одного боку, це – ефективна та прозора система сертифікації, яка реалізується через реєстрацію насіннєвих компаній, польові інспекції та контроль насіннєвих партій. З іншого – дієвість системи зборів. Адже роялті та селекційні збори за використання насіння кожного сорту, сплачують не лише насіннєві компанії-виробники, а всі учасники ланцюга вирощування зерна – як товарного, так і для власних потреб.

Крім того, 10-15% від обороту в галузі – а це близько 400 млн євро на рік – постійно виділяється на інновації... Україна також має величезний потенціал нарощування експорту насіння у вигляді якісного насіннєвого матеріалу. Йдеться, зокрема, про реалізацію насіння таких зернових культур, як пшениця, ячмінь, овес, жито та кукурудза, а також олійних – соняшник, соя, гірчиця та ріпак", – зазначив Олександр Захарчук.

Але для того щоб його реалізувати, слід, перш за все, удосконалити правові норми та аспекти сплати роялті в Україні з урахуванням досвіду їхнього використання у країнах ЄС та інших передових країн світу.

Необхідно також запровадити обов’язкове декларування сортових виробничих посівів сільськогосподарськими товаровиробниками, які є власниками землі сільськогосподарського призначення площею від 25 га та більше, для виробників картоплі –  від 10 га.

Розробити і, головне, запровадити чіткий механізм отримання ліцензійних платежів на основі реального відображення використання вартості насіння і садивного матеріалу, використовуючи ліцензійні й субліцензійні угоди, а також селекційних платежів за Farm Saved Seed – насіння для власних потреб, та їх реєстрацію незалежним органом обліку, нагляду та контролю.

І вже з урахуванням цих та інших нагальних потреб необхідно розробити державну програму розвитку вітчизняної селекції та насінництва, яка дозволить підтримати вітчизняних виробників якісного насіннєвого матеріалу", – підсумував Олександр Захарчук.