друкувати


Закон про фітосанітарні процедури зекономить кошти аграріїв, – ЄБА

1 серпня 2018, 18:02

Новий закон про фітосанітарні експертизи, який нещодавно підписав Президент, розширить мережу фітосанітарних лабораторій і зменшить час проходження контрольних процедур. Про це заявили експерти Європейської Бізнес-Асоціації (ЄBA), повідомляє прес-служба організації.

Нагадаємо, що у вівторок президент України Петро Порошенко підписав закон, який впроваджує в Україні міжнародну практику – залучення приватного сектору до проведення фітосанітарної експертизи в рослинництві.

Бізнес-спільнота вітає дане рішення. В Комітеті зернових та олійних культур Європейської Бізнес Асоціації також зазначили, що це покращить інвестиційну привабливість аграрного сектору України.

По-перше, це розширить мережу фітосанітарних лабораторій. По-друге, зменшить час проходження відповідних процедур та допоможе уникнути дублювання операцій. По-третє, поліпшить якість процедур і допоможе мінімізувати витрати аграріїв", – коментують в асоціації.

Крім того, експерти вважають, що прийняття цієї законодавчої ініціативи активізує гармонізацію чинного законодавства України із законодавством ЄС в сфері фітосанітарних заходів та лібералізацію умов ведення бізнесу в аграрній галузі.

І додають, що аграрний експорт до країн ЄС має тенденцію до стабільного зростання. За даними Мінагрополітики, аграрний експорт до країн ЄС за січень-квітень у цьому році зріс на 145 мільйонів доларів порівняно з 2017 роком та становив 1,9 мільярда доларів.