друкувати


Росія протримала рекордну кількість часу судно з українського порту перед Керченською протокою

31 липня 2018, 16:00

Російська Федерація понад п’ять діб протримала на якірній стоянці перед входом до Керченської протоки судно, яке йшло з українського порту в Азовському морі.

Про це повідомляє  моніторингова група громадської організації «Майдан закордонних справ».

Нагадаємо, що будівництво Керченського мосту негативно позначилося на роботі азовських портів.

 

 

Берегова охорона ФСБ встановила новий рекорд штучної затримки судна з вантажем з українських портів перед Керченською протокою на шляху з Азовського моря до Чорного – 126 годин, тобто 5 діб і 6 годин", – йдеться у публікації.

Згідно з даними моніторингу, судно Daytona H власника з Румунії з вантажем 11 тис. тонн сталі, яке йде з Бердянська в Дум'ят (Єгипет), прибуло на якірну стоянку перед Керчю о 07:00 25 липня, а далі за призначенням змогло піти лише о 13:00 30 липня.

Повідомлення про затримання спецпідрозділами РФ в акваторії Азовського моря торгових суден, які прямують у Маріупольський і Бердянський морські порти або назад, з'являються щодня з квітня нинішнього року. За даними Міністерства інфраструктури, з 29 квітня по 14 липня 2018 року спецпідрозділи РФ безпідставно затримали для огляду 148 судна, котрі прямували в Маріупольський і Бердянський порти або назад.

В результаті таких оглядів судна простоюють від декількох годин до декількох днів, а судновласники несуть додаткові витрати. У червні в Маріупольському порту стався простій через зупинку російськими силовиками декількох торгових суден в Азовському морі.

На думку міністра інфраструктури Володимира Омеляна, відповіддю на перешкоджання Росією торгового судноплавства в Азовському морі повинні стати українські дзеркальні заходи та міжнародні санкції.

Ми (...) обговорювали цю ситуацію в Страсбурзі з європейськими та американськими колегами (...) По-моєму, повинні бути накладені, як мінімум, санкції з боку ЄС та інших країн на російські порти, які перебувають в басейні Чорного моря", – зазначив міністр минулого тижня.

Раніше розвідка штабу антитерористичної операції (АТО) попереджала про активізацію діяльності кораблів Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ і Чорноморського флоту Військово-морського флоту РФ в акваторії Азовського моря.