друкувати


Рентабельність виробництва цукрових буряків зменшилась удвічі – Інститут аграрної економіки

31 липня 2018, 13:54

Рівень рентабельності фабричних цукрових буряків у сільськогосподарських підприємствах України у 2017 році зменшився у двічі проти показників 2016 року і склав 12,4%  Про це заявив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені нещодавно Державною службою статистики України дані щодо рівня рентабельності виробництва сільськогосподарської продукції в сільськогосподарських підприємствах, повідомляє сайт інституту.

Нагадаємо, що парламент відмовився скасувати держрегулювання цін на цукор.

За його словами, торік рівень рентабельності виробництва цукрових буряків став найнижчим за останні чотири роки. Тоді як у 2009 та 2011 роках він був утричі вищим – 37%.

При цьому у Чернігівській області рентабельність цукрових буряків сягнула торік рекордного рівня у 64,1%. Водночас у Житомирській, Київській, Миколаївській, Рівненській та Харківській областях виробництво цієї сільськогосподарської культури було збитковим.

Суттєве зменшення рівня рентабельності виробництва цукрових буряків негативно впливатиме на і без того невисоку зацікавленість сільгосппідприємств у їх вирощуванні, - підсумував Юрій Лупенко.