друкувати


В Україні з’явиться Стратегія реформування рибного господарства – Мінагрополітики

31 липня 2018, 13:04

У новій Стратегії реформування рибного господарства України будуть сформовані нові підходи  до реалізації потенціалу рибної галузі, розвитку аквакультури, комерційного та рекреаційного рибальства, раціонального використання водних біоресурсів та боротьби з тіньовим виловом. Відповідний проект наразі доопрацьовується Держрибагентством за результатами консультацій з Офісом підтримки реформ Міністерства аграрної політики та продовольства України, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Нагадаємо, що через рейдерство рибна галузь втратила понад 100 млн грн.

Проміжні результати напрацювань єдиної довготермінової Стратегії обговорювались 30 липня у міністерстві. 

На сьогодні деякі підходи до користування водними біоресурсами є застарілими і потребують комплексного переосмислення та трансформації відповідно до кращих міжнародних практик. Насамперед йде мова про збалансовану екологічну систему, розвиток аквакультури і ощадливе використання водних біоресурсів, –  зазначив Максим Мартинюк.

Він додав, що важливим етапом в роботі над Стратегією є співпраця з європейськими експертами.

Серед пріоритетних напрямів Стратегії – протидія та ліквідація ннн-промислу (незаконного, незареєстрованого та нерегульованого промислу), регулювання комерційного та любительського рибальства, підвищення рівня інвестиційної привабливості рибної галузі, гармонізація законодавства України із законодавством ЄС, створення прозорого та чітко регламентованого механізму розподілу квот, зниження рівня корупції в галузі.

Очікується, що робота над Стратегією з узгодженням усіх позицій буде фіналізована у вересні цього року.

Довідково:

Рибне господарство України сьогодні це: 1,3 млн га водойм для риборозведення, понад 25 тис. працівників, 5 тис. суб’єктів господарювання, які здійснюють рибогосподарську діяльність в умовах аквакультури, 450 суб’єктів, які займаються промислом водних біоресурсів, 4 державні рибовідтворювальні комплекси, 3 науково-дослідні установи, 2 селекційні центри, 40 племінних заводів, 6956 рибальських суден, 120 промислових суден, які здійснюють промисел за межами юрисдикції України та в Азово-Чорноморському басейні тощо.