друкувати


Україна отримала від Євросоюзу EUR 97 млн на підтримку децентралізації — джерело

22 квітня 2016, 13:44

Уряд України і Європейська комісія підписали угоду про фінансування в сумі EUR 97 млн програми "U-LEAD з Європою: Програма для України щодо розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку". Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Угоду підписали від української сторони віце-прем'єр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, а від ЄС — керівник групи підтримки України Пітер Вагнер.

"Це інвестиція в знання і можливість громад змінюватися, вирости, отримати нову якість життя. Ми хочемо, щоб протягом наступних 4 років дії цієї програми ми виховали нову еліту, сильних і освічених людей, які готові брати на себе відповідальність і бути справжніми лідерами", — сказав Зубко.

За його словами, надання EUR97 млн є першою масштабною фінансовою допомогою Україні, яка буде спрямована на підтримку інституційного розвитку. Кошти будуть направлятися на навчання громад — стратегічне планування, складання бюджету, моніторинг, електронне самоврядування, ефективне фінансове управління тощо

Програма розрахована на 4 роки і спрямована на підтримку реформи місцевого самоврядування, децентралізації в Україні та регіонального розвитку.

Він звернув увагу, що зараз змінився підхід ЄС до України: якщо раніше Євросоюз виступав просто як донор, то зараз Україна перетворилася на країну-партнера ЄС та країну для європейських інвестицій.

"U-LEAD" Програма для України щодо розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "реалізується в Україні ЄС і його членами: Німеччиною, Швецією і Польщею через Німецьке товариство з питань міжнародної допомоги та Шведське агентство міжнародного розвитку. Кошти на програму виділили ЄС — EUR60 млн, ФРН — EUR6 млн, Швеція - EUR30 млн, Польща — EUR1 млн.

Програма містить два основних компоненти: поліпшення здатності для реалізації реформ (навчання місцевої влади на всіх рівнях, тематичні консультації, підтримка професійної освіти чиновників виконавчої влади тощо), а також створення Центрів надання адміністративних послуг (передбачається створення близько 600 ЦНАП, навчання персоналу ЦНАП).