друкувати


Україна закупить 10 вагових комплексів на суму $4,9 млн, – Мінінфраструктури

30 липня 2018, 17:00

Світовий банк оголосив тендер «Проектування, постачання та встановлення пілотної системи зважування в русі» на закупівлю 10 вагових комплексів у русі (Weight in motion) для Державної служби України з безпеки на транспорті на суму $4,9 млн. Про це заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян, повідомляє прес-служба відомства.

Нагадаємо, що Всеукраїнська Аграрна Рада ініціює скасування заборони на рух комбайнів дорогами загального призначення.

За його словами, мета пілотного проекту полягає в тому, щоби вже з 2019 року жоден вантажний автомобіль вагою понад 40 тонн не міг ані заїхати, ані виїхати з Києва. А в трирічній перспективі — щоб вага вантажних авто на всіх дорогах України не перевищувала 40 тонн.

Також повідомляється, що переможця проекту, який було розроблено спільними зусиллями Міністерства інфраструктури України, Світового Банку, "Укравтодору", Уктрансбезпеки та міжнародних консультантів, визначать у вересні 2018 року, а роботи повинні розпочатися в жовтні.

WiM-комплекси виявлятимуть серед потоку перевантажені вантажівки та передаватимуть інформацію про них інспекторам «Укртрансбезпеки» на мобільні пункти контролю, розташовані далі по дорозі. Локацій всього шість. З них на чотирьох вимірювання буде здійснюватися в двох напрямках руху, і на двох — лише в одному напрямку, в бік Києва. Отримавши деталізовану інформацію, інспектори здійснюють зупинку автомобіля та його контрольне зважування. В разі підтвердження порушення воно документується і накладаються відповідні санкції", — пояснив Омелян.

Він також повідомив, що системи будуть розташовані на автодорогах М-01, М-03, М-05, М-06, М-07. Омелян зазначив, що автоматичні комплекси зважування навколо Києва є пілотним проектом і надалі поширюватимуться по всій Україні, передусім у Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

Водночас Омелян зазначив, що для того, щоб комплекс запрацював повністю в автоматичному режимі, необхідно внести зміни в законодавство.

Паралельно Мінінфраструктури проводить роботу з парламентськими комітетами та іншими зацікавленими сторонами для прийняття законопроектів №7318 та №7319, які мають відкрити шлях до запровадження автоматичного габаритно-вагового контролю та заочного застосування санкцій до компаній-порушників", — наголосив Омелян.

До того ж Омелян зазначив, що попри відсутність законодавчого регулювання автоматичної фіксації перевантаження, на даному етапі автоматичні системи будуть робити селекторну роботу — виокремлювати з потоку ті автомобілі, які порушують законодавство.

Система встановлюється над дорогою і передбачає цілодобовий контроль, автоматичну фіксацію, максимальну автономність і мінімальне втручання людини. Weight in motion розраховує габарити кожного проїжджаючого автомобіля, фіксує номерні знаки, все це дозволяє ідентифікувати вантажний автомобіль і його власника в державній базі даних. Одночасно система датчиків фіксує швидкість, розміри авто, загальну масу, навантаження на вісь і на колеса, а комп'ютер обробляє дані без втручання людини та порівнює з нормативами. У разі виявлення будь-яких порушень — система автоматично формує штраф і відправляє водієві вказівку зупинитися", — повідомив Омелян.

Він зазначив, що міністерство хоче продемонструвати уряду якість роботи системи, щоб переконати в необхідності її повноцінного впровадження.

У серпні ми маємо намір розробити великий пакет рішень, які стосуються і автоматичної фіксації швидкісного режиму, вагового контролю, відповідальності перевізників. І я сподіваюся, що парламент знайде час і можливість проголосувати їх у вересні", — заявив Омелян.

В разі успішності проекту протягом 10 років планується закупити понад 100 таких комплексів.