друкувати


У 2018-му році Україна збільшила експорт яєць, бобових овочів, волоських горіхів та солоду – Інститут аграрної економіки

30 липня 2018, 14:01

Експорт агропродовольчої продукції у січні-червні 2018 року залишився майже на рівні минулорічних показників за відповідний період (-2%) і склав понад $8,6 млрд. Про це заявив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, повідомляє прес-служба Інституту.

Нагадаємо, що Україна рекордно наростила експорт плодів і ягід у 2018 році.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, частка експорту агропродовольчої продукції в загальному експорті України за результатами I півріччя 2018 року перевищує 37%.

Визначальними позиціями у товарній структурі вітчизняного агропродовольчого експорту залишаються зернові культури, насіння олійних, різні жири та олії – в основному, соняшникова, а також товари харчової та переробної промисловості. Їх сукупна частка в аграрному експорті становить 88%, зауважив науковець.

За його словами, за січень-червень 2018 року проти торішніх показників за відповідний період зросли обсяги експорту в натуральному виразі цілої низки продуктів харчування.

Зокрема, більш ніж у півтора разу – з 31 тис. т до 48 тис. т – збільшилися зарубіжні поставки яєць. Бобових овочів – в основному, гороху – експортували 54 тис. т проти 1 тис. т у січні-червні 2017 року. Обсяги поставок волоських горіхів на ринки країн світу зросли з 12 тис. т до 19 тис. т, а солоду – з 70 тис. т до 97 тис. т. Це забезпечило відчутне зростання вартості цих продуктів у загальній структурі українського агропродовольчого експорту.

У І півріччі 2018 року зросла вартість експортних поставок м’яса птиці – зі $196 млн до $241 млн, а також масла – з $45 млн до $74 млн. Це зумовлено переважно зростанням цін на згадані види агропродукції, – пояснив Микола Пугачов.