друкувати


Інвестиції у зрошення окупляться аграріям за 8 років – експерт

30 липня 2018, 08:27

Інфраструктура систем зрошення в Україні потребує великих капіталовкладень: лише при відновленні або модернізації існуючих систем (разом із придбанням обладнання для зрошення) інвестиції становлять $0,12–0,23 на 1 кв. м комунікацій. Про це заявив фахівець зі зрошення групи «Астра» Василь Бабіцький, повідомляє landlord.ua.

Нагадаємо, що недостатнє зрошення землі принесло Україні мільярдні збитки.

На його думку, залежно від складності робіт і вартості техніки, їх окупність може сягати восьми років.

В повідомленні надаються дані Інституту водних проблем і меліорації, щгідно з якими  із 31 млн га української ріллі близько 60% (18,65 млн га) сьогодні належить до площ із дефіцитом вологого забезпечення.

При цьому близько 3 млн га угідь степових регіонів — у зоні з критичним дефіцитом вологи (тобто у посушливий рік вегетація на них взагалі неможлива). У порівнянні з періодом 1961–1990 років, ця зона вдвічі розширилася, головним чином за рахунок площ в Одеській області. Щоправда три останні роки відбувається хоча й повільне, але збільшення площ зрошуваного землеробства.

Як розповів Бабіцький, близько 20 років тому, коли компанія починала працювати на українському ринку, основна клієнтська база покупців зрошувальних систем була сконцентрована у південному регіоні України.

На сьогодні ми вже маємо багато клієнтів у Черкаській, Житомирській, Хмельницькій областях. Звісно, це пов’язано і з самим розвитком нашої компанії та розширенням мережі представництв у регіонах. Але основна зміна географії продажів зрошувальних систем відбулася внаслідок змін клімату. Багато клієнтів почали займатися вирощуванням насіннєвих зернових культур, додає він, і, щоб мати гарантовані показники врожайності, повинні врахувати всі фактори, включно з вологістю ґрунту, — заявив він.