друкувати


Підприємства оштрафували на 1,4 млн грн за порушення закону про захист прав споживачів

27 липня 2018, 10:30

Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів у I півріччі поточного року оштрафувала 384 підприємства з 2,5 тис. перевірених на суму 1,38 млн грн за порушення закону про захист прав споживачів. Про це повідомила прес-служба відомства.

Нагадаємо, депутати зробили певний крок, щоб зобов'язати виробників інформувати українців про склад їхньої продукції.

«До відповідальності, передбаченої ст. 23 закону України «Про захист прав споживачів» притягнено 384 суб'єкти господарювання з накладенням адміністративно-господарських санкцій на суму 1,38 млн грн, добровільно сплачено 485,51 тис. грн. Видано 921 припис про припинення порушень прав споживача», - йдеться в повідомленні.

Крім того, за I півріччя 2018 року за результатами перевірок 713 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. Держпродспоживслужба оштрафувала їх на суму від 106,47 тис. грн, з яких у добровільному порядку було сплачено 92,52 тис. грн.

За словами Лапи, за вказаний період відомство перевірило понад 2,5 тис. суб'єктів господарювання у сфері торгівлі, ресторанного господарства та надання послуг і встановило порушення у 40,4% випадків.

Під час перевірок Держпродспоживслужба зафіксувала понад 2,5 тис. видів порушень. Найпоширенішим порушенням, за інформацією відомства, є відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію або продавця – 82,6% випадків. Ще одним поширеним порушенням стала реалізація товару, термін придатності якого минув, – воно зафіксовано в 10,2% випадків перевірок.

Також серед порушень фіксується реалізація небезпечного товару без належного маркування, а також інформації про правила і умови безпечного його використання (1,6%), невиконання або несвоєчасне виконання розпорядження про усунення порушень прав споживачів (1,5%), порушення умов договору між споживачем і виконавцем про виконання роботи, надання послуги (0,9%) та ін.

За даними Лапи, за 6 місяців поточного року Держпродспоживслужба перевірила безпеку товарів і надання послуг (робіт) на суму понад 13,2 млн грн, а також запобігла купівлі та використанню громадянами недоброякісних продовольчих, непродовольчих товарів та послуг (робіт) на суму понад 4,02 млн грн (30,3%).

149 матеріалів перевірок надіслано для відповідного реагування в органи досудового розслідування, органам державного нагляду і контролю та органам місцевого самоврядування.

Крім того, протягом І півріччя поточного року в територіальні органи Держпродспоживслужби надійшло понад 10 тис. пропозицій, звернень, скарг та заяв від споживачів. З них на особистому прийомі отримано понад 2,4 тис.

За результатами розгляду звернень громадян більш ніж в 40% випадків вимоги споживачів задоволені. Споживачам повернуто 2,93 млн грн за неякісні товари та надані послуги.