друкувати


Трамп виділить фермерам $12 млрд

27 липня 2018, 08:30

Адміністрація президента США Дональда Трампа скористається програмою часів Великої депресії і виділить до $12 млрд. американським фермерам з метою захистити їх від торгових воєн з Китаєм, ЄС та іншими країнами. Про це пише Рейтер.

Нагадаємо, Мінсільгосп США знизив прогноз виробництва зерна в Україні.

Заява адміністрації стала явним сигналом того, що Трамп не має наміру відмовлятися від мит ​​як головного інструменту в торгових конфліктах.

Ініціативу, спрямовану на пом'якшення негативних наслідків для політично значимої групи виборців, розкритикували багато фермерів і законодавці з регіонів, де розвинене фермерське господарство, в тому числі республіканці.

Виступаючи на заході в Канзас-Сіті у вівторок, Трамп підтвердив, що підтримує введення мит, і пообіцяв, що фермери стануть головними бенефіціарами.

Просто наберіться терпіння, - сказав Трамп.

Пакет фінансової допомоги повинен надати тимчасову підтримку фермерам, поки США і Китай обговорюють торгові питання, сказали чиновники.

Проект буде фінансувати підконтрольна Міністерству сільського господарства США Товарно-кредитна корпорація, і він може бути затверджений без схвалення Конгресу, сказав міністр сільського господарства США Сонні Пердью.

Дії адміністрації Трампа, схоже, розділили республіканців на два табори: деякі похвалили ініціативу, в той час як інших стурбувало те, що вони вважали масштабною програмою урядової підтримки, проти яких зазвичай виступає їхня партія.

Фермери взяли на себе основний удар від торгової війни, оскільки інші країни прийняли відповідні заходи після рішення Трампа ввести мита на імпорт китайської продукції, а також сталі і алюмінію з Європейського союзу, Канади і Мексики. У відповідь на цей крок країни обклали митом сільськогосподарську продукцію з США.

Експорт сільськогосподарської продукції США досяг $138 млрд в 2017 році, при цьому експорт соєвих бобів - найціннішої статті експорту - становив $21,5 млрд. За даними міністерства сільського господарства, один лише Китай в минулому році імпортував соєві боби на суму $12,3 млрд.