друкувати


Порошенко запропонував зміни до закону про деревину

25 липня 2018, 07:30

Президент Петро Порошенко подав пропозиції до Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів", на який він наклав вето. Про це свідчить сторінка законопроекту №5495 на сайті Верховної ради.

Нагадаємо, Гройсман наказав перевірити лісгоспи, щоб зупинити контрабанду лісу.

У тексті пропозицій зазначається, що запровадження заборони строком на 8 років щодо вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту паливної деревини не відповідає міжнародним зобов'язанням України, взятим згідно із Протоколом про вступ України до Світової організації торгівлі.

Також відзначається, що заборона не узгоджується із зобов'язаннями України за Угодою про асоціацію з Європейським Союзом. Згідно зі статтею 35 цієї угоди жодна сторона не повинна запроваджувати або зберігати в силі будь-які заборони чи обмеження або заходи еквівалентної дії щодо імпорту будь-якого товару іншої сторони або експорту чи продажу для експорту будь-якого товару, призначеного для території іншої сторони, за винятком випадків, передбачених у цій угоді.

Тому пропоную пункт 2 розділу ІІ Закону України щодо внесення змін до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів" виключити, встановивши захисні заходи, спрямовані на збереження українських лісів, застосування яких відповідатиме міжнародним зобов’язанням України", – йдеться у пропозиції Порошенка.