друкувати


До 2020 року в Україні продовжуватимуть приймати домашнє молоко 2-го ґатунку, — АТУ

24 липня 2018, 15:00

Рішення про нові вимоги щодо якості молока, за якими селянське молоко 2-го сорту підпадало б під заборону, відтерміновано. Про це повідомляє прес-служба Асоціації тваринників України.

Нагадаємо, продаж молока і м’яса на ринку дозволятиметься лише за наявності холодильника.

27 червня цього року Державним підприємством «Український наукового-дослідний навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», який є Національним органом стандартизації, за зверненням Мінагрополітики було прийнято наказ, за яким подовжено термін приймання молока 2-го ґатунку на харчові цілі до 1 січня 2020 року – на півтора року.

Тобто селяни й усі ті, хто виробляє молоко 2-го ґатунку, зможуть спокійно його здавати на підприємства аж до 1 січня 2020 року.

Це стало можливим завдяки активним діям Ірини Паламар, голови Асоціації тваринників України (АТУ), яка рішуче виступила з вимогою відтермінувати запровадження нових норм стандартизації щодо якості молока. Натомість державі у виграний час потрібно потурбуватися про селян, забезпечити їх усім належним, щоб вони могли здавати молоко необхідної якості за новими вимогами.

Відтермінування запровадження нового стандарту до якості молока, – наша чергова дуже важлива перемога!", – коментує Ірина Паламар.

Фахівці АТУ підрахували, що встановити подібні молокоприймальні пункти в селах країни можна за рік, і для цього необхідно майже 7 мільярдів гривень (в Україні приблизно 27 тисяч сіл і на кожне необхідно 1,5 пункта, отож на всю країну їх треба 37 тисяч. Вартість обладнання одного такого пункту – майже 200 тисяч гривень).

Для цього можна як залучати дотації з бюджету, так і іноземні гранти, – каже Ірина Паламар. – Важливим є також об’єднання людей в кооперативи, щоб вони могли виступати вже як юридична особа. Тоді й ті ж самі дотації, і гранти можна буде отримати.