друкувати


В Україні переходитимуть до вибіркових рубок лісу – Держлісагентство

21 липня 2018, 08:27

Державне лісове агенстство України (Держлісагентство) анонсувало перехід від суцільних до вибіркових та поступових систем рубок – європейської системи заготівлі лісу, – що сприятиме невиснажливому лісокористуванню. Про це повідомляє Перший канал соціальних новин.

Нагадаємо, що Гройсман наказав перевірити лісгоспи, щоб зупинити контрабанду лісу.

Як повідомляється, про це ішлося під час робочої наради з питань ефективного лісокористування в гірських лісах, яка відбулася на Івано-Франківщині.

Заступник голови Держлісагентства Володимир Бондар підкреслив, що впровадження у лісогосподарську практику вибіркових та поступових систем рубок із удосконаленими технологіями лісозаготівель сприяє формуванню природних лісів, підвищенню їхньої стійкості та забезпечує постійне функціонування лісів, а також більш ефективне використання лісових ресурсів.

Однак, для переходу на такі методи заготівлі потрібна нова техніка, нове обладнання. Воно досить дороговартісне. Зараз державні лісогосподарські підприємства не можуть розвивати за власні кошти технології, які необхідні при веденні лісогосподарських робіт у гірській місцевості. Наші підприємства не можуть залучати потужну техніку, закупити канатні установки в потрібній кількості. Тому, якщо можливо до вирішення цих проблем задіяти на взаємовигідних умовах бізнес, то це одна з можливостей виходу із ситуації, що склалася, - наголосив він.