друкувати


До запровадження ринку землі країна не готова – заява

20 липня 2018, 12:41

Україні потрібно провести ряд реформ, перш ніж запустити вільний ринок землі. Про це зазначив заступник Львівської обласної державної адміністрації Ростислав Замлинський.

Нагадаємо, що Світовий банк та ЄС запустили пілотний проект по землі з трьома областями.

На його думку, на сьогоднішній день до запровадження ринку землі Україна не готова, бо потрібно спочатку зробити певну роботу з легалізації та управління земельними паями.

 

 

Я впевнений що проект, який запроваджується зі світовим банком, Радою ЄС - це вкрай важливі речі. Потрібно оцінити запроваджені реформи децентралізації. Оскільки зараз об’єднані територіальні громади починають управляти землями поза межами населених пунктів, їм потрібна допомога. В Львівській області проведено підготовчі роботи, моніторинг земельних ділянок, проведено участь в роз’яснювальній роботі. Участь у цьому проекті створить механізм, який забезпечить захищеність та регіональний розвиток, – розповів Замлинський.

Він зауважив, що ринок землі, який є зараз, - не цивілізований, він не захищає фермера, власника паю і безпосередньо саме громаду.

Бо саме громада через органи місцевого самоуправління до кінця не володіє тим ресурсом і не має достатньої нормативної бази аби звернутися до фіскальних органів і попросити їх провести їхню роботу по збору податків. Тому ми говоримо про те, що створення та підписання проекту дозволить підготуватися до запровадження цивілізованого легалізованого ринку землі. Наразі - додатковий поштовх для розвитку громади, також це дозволить вийти на якісно новий рівень насамперед дрібному фермеру. Потрібно шукати інструмент щодо управління тим ресурсом який ми маємо. Рейдерські атаки мають припинитися, коли все буде легалізовано. Потрібно все проінвентаризувати, оцифрувати, зробити певну прозорість ринку землі і вже тоді говорити про запровадження вільного ринку земельних паїв, – проінформував заступник.

Він подякувати Світовому банку, що той опікується такими проектами.

За останні півроку за допомогою цього проекту ми створили 388 робочих місць, в основному вони зайняті в сільському господарстві та деревообробці, – зазначив Замлинський.