друкувати


Українські порти понесли мільйонні збитки від будівництва Керченського мосту – офіційно

19 липня 2018, 10:15

Будівництво Керченського мосту вплинуло на проходження окремих типів суден, які обслуговувались у Маріупольському морському порту, та унеможливило прохід до Азовського моря суден типу Panamax. Про це повідомила прес-служба Адміністрації морських портів України, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що за півроку морські порти перевалили 63,8 млн т вантажів.

Як зазначили в АМПУ, ця ситуація частково призвела до втрати вантажопотоків металопродукції до Південно-Східної Азії, Південної Америки, США, ОАЕ та, як наслідок, втрати прибутку Маріупольським морським портом.

Обмеження майже не впливають на відвантаження зернових та інших  аграрних  вантажів  з  порту, у зв’язку  з тим що вони відвантажуються невеликими судновими партіями, максимум до 20 тис. т. Проте ці обмеження впливають на відвантаження металопродукції та чавуну в Маріупольському порту, повідомили у відомстві.

За проведення суден через  Керченську протоку для подальшого заходу в порти Маріуполь та Бердянськ відповідають морські агенти, яких наймають судновласники. На даний момент за інформацією як агентів, так і судновласників, усі зафрахтовані судна змогли подолати Керченську протоку та дістатися зазначених портів", – повідомила прес-служба АМПУ.

Також у відомстві пояснили, що сьогодні АМПУ спільно з Міністерством інфраструктури України веде аналіз всіх можливих прямих та непрямих збитків.

 Очевидно, що вимушене використання менших за розміром суден безпосередньо впливає на удорожчання логістики. Так само вантажовласники несуть додаткові витрати через вимушені простої торгових суден. А порти Маріуполя і Бердянська недоотримають прибуток через проблеми, що виникли. За оцінками Міністерства інфраструктури України збитки від будівництва Керченського мосту сягають 500 млн грн на рік", – повідомили в АМПУ.