друкувати


Аграрії придумали, як зберегти урожайність в умовах посухи

18 липня 2018, 17:06

Ефективним методом захисту культур від різного роду стресів, зокрема, під час посухи, є підживлення їх кремнієм. Про це заявив аграрний експерт, доктор наук, професор Уманського національного університету садівництва Григорій Господаренко, пише сайт cherkassy.today.

Нагадаємо, що за прогнозом, в цьому році урожай озимої пшениці буде  на рівні 23,5 млн тонн, що на 8-10% менше від минулорічного.

У повідомленні йдеться, що через зміни клімату, сільгоспкультури потребують спеціальних добрив-антистресантів. Ідеться про кремнієві добрива, здатні підвищити стресостійкість рослин та зміцнити їх загалом.

До складу препарату входять кремній та калій, гумінові та фульвокислоти, екстракти морських водоростей та хелатуючий агент (ЕДТА, етилендиамінтетраоцтова кислота), який покращує стабільність добрива в робочому розчині. Завдяки поєднанню легкодоступних елементів мінерального живлення та біологічно активних речовин добриво поліпшує стресо-, посухо- і солестійкість культур, підвищує їхній імунітет, забезпечує краще проходження обмінних процесів, активізує процеси фотосинтезу, ріст і розвиток кореневої системи. Крім того, під час застосування формується захисний біокремнієвий екран, який знижує температуру листкової поверхні на 4 – 5 °С, зменшує транспірацію і навіть запобігає ушкодженням спорами грибів та шкідниками, які мають сисний ротовий аппарат", – наголосив Господаренко.

За його словами, такі добрива показують високу біологічну та економічну ефективність як на зернових і зернобобових культурах, кукурудзі, ріпаку, картоплі, овочевих культурах, так і на плодових, ягідних культурах, винограді та навіть на декоративних деревах, кущах і газонних травах.