друкувати


Україна змогла подолати економічну залежність від Росії в АПК — Павленко

27 січня 2016, 13:14

Завдяки грамотним, оперативним і адекватним діям Україна змогла ефективно протистояти Росії в продовольчій війні. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України (Мінагрополітики) Олексій Павленко.

За його словами, Мінагрополітики зіграло в цьому процесі направляючу роль, за короткий час налагодивши мережу контактів з міжнародними партнерами і забезпечивши наших виробників максимально легкими і прозорими механізмами експортної діяльності.

"Ми намагалися використовувати тиск з боку Росії як додатковий імпульс для переорієнтації ділової активності українських агровиробників на інших, більш надійних і перспективних суб'єктів. Міністерство доклало максимум зусиль, щоб допомогти вітчизняним аграріям освоїти нові ринки збуту своєї продукції і адаптуватися до нових умов. Сьогодні можна відповідально стверджувати, що нам вдалося досягти цієї мети, і економічна залежність України від Росії в аграрному секторі майже повністю подолана ", — сказав Павленко.

Диверсифікація ринків завдяки розширенню географії експорту дозволила агросектору України відносно безболісно перенести втрату не занадто спокушеного російського споживача, який ніколи не мотивував наших виробників підвищувати стандарти якості своєї продукції", —підкреслив голова відомства.

Одним з найбільших споживачів української агропродукції став Європейський Союз, частка якого за підсумками 11 місяців 2015 в загальній структурі українського зовнішньоторговельного обороту сільськогосподарської продукції становить 31,2%. Більше того, зі вступом у дію Зони вільної торгівлі між Україною та ЄС з 1 січня цього року простежується тенденція до інтенсифікації торговельних відносин між сторонами.

Всього за тиждень нового року українським експортерам було видано близько тисячі сертифікатів, що дають право на експорт товарів до країн ЄС, що свідчить як про визнання якості українських товарів у Європі, так і про успішний старт ЗВТ", — додав міністр. 

AgroPolit.com