друкувати


Мінекології не реагує на прохання пасічників розібратися з масовим отруєнням бджіл хімікатами, – Спілка пасічників

18 липня 2018, 07:30

Міністерство екології та природних ресурсів України уникає контактів із пасічниками, які хочуть вирішити проблему масової загибелі бджіл в Україні від неякісних засобів захисту рослин. Про це повідомила виконавчий директор Спілки пасічників України Тетяна Сушко в інтерв’ю agronews.ua.

Нагадаємо, що бджолярі створили петицію щодо заборони застосування інсектицидів.

Повідомляється, що в Україні з травня цього фіксуються випадки масової загибелі бджіл від використання неякісних препаратів захисту рослин. За попередніми підрахунками від отрути вже загинуло 35-40 тисяч бджолосімей. Втрати пасічників тільки в еквіваленті вартості комах сягають від 100 до 120 млн грн.

До Мінагрополітики ми зверталися. Те, що писали в ЗМІ, що вони уникають діалогу з бджолярами, – неправда. Міністерство одразу пішло з нами на контакт. Вже 30 травня, коли у нас почалися глобальні отруєння, то за моєю ініціативи й за ініціативи міністерства ми дуже терміново скликали нараду. Туди прийшли і страховики, й лабораторії, були рослинники і тваринники, але Міністерство екології не прийшло. Вони не з’явилися, вони до сьогоднішнього дня не виходять на контакт", – зазначила Сушко.

За її словами, Мінекології є єдиною структурою в країні, яка реєструє засоби захисту рослин (ЗЗР). На думку Сушко, саме інспекція екології повинна «перевірити агровиробників і з’ясувати, де вони взяли ці шкідливі для бджіл препарати».

Сушко вважає, що неякісні хімікати для рослин потрапили в Україну у вигляді контрабанди. У зв’язку з цим у пасічників є питання до митниці, однак, додала виконавчий директор Спілки пасічників, представник митниці також не з’явився на зустріч, присвячену вирішенню питання кризової ситуації в галузі.

Вона повідомила, що на сьогодні головна проблема в питанні використання в Україні ЗЗР є відсутність контролюючого органу, який би перевіряв якість препаратів, котрі реєструються в Україні й потім використовуються аграріями.

За словами Сушко, в Україні має з’явитися такий контролюючий орган, який буде контролювати процес надходження засобів захисту рослин в Україну і їх продаж. Зокрема Спілка пасічників вже пропонувала, щоб цей орган був створений навіть у вигляді державної монопольної компанії, яка б взяла на себе всі функції обробки рослин хімікатами, але щоб це робилося за затвердженими стандартами.