друкувати


Через мовчання Порошенка й Мартинюка може зруйнуватися ринок ріпаку

17 липня 2018, 13:30

Якщо відмінять повернення експортного ПДВ на олійні культури, то дрібні аграрії відмовлятимуться від посівів ріпаку та сої. Таку думку висловив керівник агрофірми «Україна-Агро-2С» Олег Скринчук в інтерв’ю для Kurkul.com.

Нагадаємо, що наразі законопроект №7403-д, що знімає соєво-ріпаковий конфлікт і досі перебуває на підписі у Президента вже понад 40 днів. Якщо гарант його таки завізує, то за оцінками  народного депутатат від  "Самопомочі" Івана Мірошніченка, тільки 50% аграріїв втратять в ціні на сої та ріпаку, а якщо не підпише – всі. Натомість в.о. міністра аграрної політики та продовольства Максим  Мартинюк зовсім не піднімає вирішення цього питання. 

Аграріїв така ситуація обурює. «Нам залишилося 6 місяців, і ми не розуміємо що далі буде».Вітчизняних заводів ріпаку не будуватимуть, як і не будуть купувати цю культуру з України. 

Фермер не добирає пієтетних слів на адресу влади. 

Це взагалі дурня ― так, наче там ніхто не стикається з господарством і нічого не знає. Що це ― кожен завод у себе в господарстві поставить власний?», — обурюється він.

У нашій країні не продають ріпак, та й переробкою не займаються, говорить фермер. 

В Україні тоді потрібно робити закон, за яким 30% нафтопродуктів буде тільки з ріпакової олії. Тоді ринок ріпаку був би в нас, а нині його немає, сьогодні ріпак 100% експортується. Тобто ми закриємо просто ринок. Не буде надходити в країну валюта, не буде нам де продати свою продукцію», — ділиться думкою Олег Скринчук. Фермери відмовляться вирощувати олійні культури через зниження рентабельності внаслідок відміни повернення експортного ПДВ.