друкувати


Експорт лісу до Євросоюзу зріс на 75%

16 липня 2018, 07:06

Під час дії в Україні мораторію на вирубування лісу, його експорт до країн ЄС зріс на 75%, перевищивши позначку в €1 млрд у 2017 році. Про це, з посиланням на Британську неурядову організацію Earthsight, що вивчає проблеми незаконного вирубування лісів у всьому світі, пише «Дзеркало тижня».

Нагадаємо, що скасування правил торгівлі сировиною призведе до блокування ринку деревини.

Повідомляється, що, за оцінками дослідників, 40% цього лісу було вирубано або продано незаконно. Також в матеріалі ідеться, що на країни Євросоюзу припадає 70% українського експорту деревини.

Протягом двох років дослідники Earthsight проводили польові дослідження в Україні, вивчали митні документи, судові справи, опитували джерела в уряді і галузі, навіть представлялися неіснуючою компанією-експортером українського лісу, щоб вийти на покупців у Євросоюзі.

Дослідження 18 лісозаготівельних ділянок у чотирьох найбільших лісозаготівельних регіонах України, виконане на замовлення Earthsight, показало, що від 67 до 78% рубок є невиправданими і, отже, незаконними. Якщо цей результат екстраполювати на національний рівень, виходить, що незаконне санітарне вирубування становить на даний момент 38–44% від загального виробництва й експорту лісу. Польові дослідження Earthsight ці результати підтвердили, а також виявили інші види порушень у сфері лісозаготівлі державними органами, – ідеться в матеріалі.

Також зазначається, що колишній голова Держлісагентства Віктор Сівець побудував цілу схему передачі «санітарного» лісу безпосередньо ринковим компаніям через мережу офшорних

Аналітики Earthsight стверджують, що схема, яка працювала з 2011 року, діє донині.