друкувати


«Нібулон» відсудив в «Укрзалізниці» 120 млн грн

13 липня 2018, 11:00

Касаційний суд постановив стягнути з "Укрзалізниці" на користь "Нібулона" 120,28 млн грн шкоди, заподіяної компанії в 2012-2014 роках у результаті неправомірно встановленого експортного тарифу на перевезення зернових вантажів. Про це повідомляють Наші гроші.

Нагадаємо, Рада дозволила великим зернотрейдерам переполовинити субсидії фермерів.

Згідно з матеріалами суду, в липні 2013 року Антимонопольний комітет оштрафував Державну адміністрацію залізничного транспорту на 100 млн грн за зловживання монопольним становищем.

Йшлося про підміну вартості послуг із перевезення зерна на експорт вартістю послуг з перевезення по території України.

Саму справу АМКУ відкрив на підставі скарги СП "Нібулон".

Комітет встановив, що залізнична адміністрація безпідставно зобов'язувала "Нібулон" вказувати в перевізних документах інформацію про перевезення вантажів зі своїх підрозділів до Миколаєва як експортні, оскільки станція "Миколаїв-Вантажний" розташована в межах України і перевезення до неї належать до категорії внутрішнього сполучення.

Навесні 2016 року "Нібулон" звернувся до суду з позовом до "Укрзалізниці", як правонаступника адміністрації з вимогою про стягнення 120 млн грн збитку.

Справа остаточно вирішилась на другому судовому колі постановою Касаційного госпсуду на користь Нібулона.

Колегія суддів підтримала висновки суду апеляційної інстанції з приводу того, що у компанії з'явилося право судитися з "Укрзалізницею" про відшкодування понесених витрат з моменту винесення згаданого рішення АМКУ.

Тому суперечку про наявність чи відсутність підстав для стягнення цієї шкоди суди вирішили на користь позивача.