друкувати


ЄС розробляє вакцину проти африканської чуми свиней

13 липня 2018, 07:30

Європейський союз активізував свої зусилля в боротьбі з африканською чумою свиней (АЧС). Про це повідомляє Pig Progress.

Нагадаємо, Мінагрополітики блокує механізм експорту свинини в умовах АЧС.

Відзначається, що нещодавно Європейська комісія оголосила про виділення 10 мільйонів євро на розробку вакцини проти АЧС.

"Незважаючи на деякі новаторські дослідження CReSA-IRTA в Іспанії, комерційна вакцина все ще не доступна", - йдеться в повідомленні.

Крім того, Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) почало вивчати доцільність будівництва огороджень, що захищають від міграції кабанів. На сьогодні відомо, що ефективну допомогу в боротьбі з АЧС може забезпечити безперервне полювання на дикого кабана, вважають представники EFSA.

Відзначимо, що поки вакцини від АЧС не існує. Також відзначимо, що одним з видів мінімізації збитків від хвороби є страхування. В Україні така послуга сьогодні відсутня, хоча раніше ініціатива введення такого виду страхування неодноразово обговорювалася фахівцями і навіть робилися спроби її впровадження.

Нардеп Сергій Тригубенко запропонував відновити в Україні практику страхування свинарських господарств від АЧС.

"За моєю інформацією, великі страхові компанії в Україні готові розглядати можливість страхування від випадків АЧС. Для цього потрібна підтримка фахівців-аграріїв, щоб правильно вирахувати формулу страхових внесків, які під силу було платити фермеру, і яких би вистачало для покриття збитків в разі зараженння хворобою", - заявив він.