друкувати


Через відсутність постійного аграрного міністра фермери покинуті на виживання

12 липня 2018, 14:30

Через відсутність постійного аграрного міністра та плановості роботи агросектору в Україні вітчизняні агровиробники покинуті на виживання. Про це розповів засновник фермерського господарства «Томилівське» Сергій Вахній, передає Kurkul.com.

Читати до теми: Французький винороб розповів, чому на українській землі важко розвивати власний бізнес

«Прикро, але серйозної агрополітики та регулювання сільськогосподарського виробництва у нашій державі немає. Є проблеми, немає дотацій, які обіцяли. Сказати, що у фермерів сьогодні все дуже добре, буде неправильно», — говорить Сергій Вахній.
За словами фермера, негативно на роботу сільгосппідприємств впливає те, що для них податки введені на додану вартість.

«Із введенням податку на додану вартість для малих сільськогосподарських підприємств стало надзвичайно важко виживати в цих умовах. Якщо ми до 2016 р. податок на додану вартість нараховували собі в межах 3,5 млн грн, то це був ресурс для розвитку господарства. Зараз ми були змушені сплатити вже 4,5 млн грн, то практично загубили цей ресурс», — констатує засновник «Томилівського».
Сергій Вахній також додає, що податкова політика в Україні є суттєвою перешкодою для розвитку малого і середнього агробізнесу. Адже за останні три роки єдиний податок виріс у 38 разів, а ці кошти могли б стати суттєвою базою для модернізації господарства.

До всього діяльність фермерських господарств усклюднюють і екстремальні погодні умови, через які фермери недобирають врожаї.

У нас не працює і страхова система, немає можливості застрахувати свій урожай, дотації не виділяють. Нас фактично кинули на самовиживання. І до всього навантажили податками так, що важко продихнути», — розповідає про реалії агробізнесу Сергій Вахній.

Фермер зазначає, що наразі в Україні немає помірного податкового навантаження на всіх товаровиробників. На його думку, варто урівняти оподаткування суб’єктів підприємництва, адже нині ця система не зовсім справедлива.

«Якщо юридична особа добросовісно виконує свої функції, то вона працює практично в «нуль». Наприклад, ми порахували, що на кожні виплачені 10 тис. грн ми платимо 5 тис. грн всіх податків. У цей же час «індивідуал» платить усього якихось 500 грн», — каже фермер.