друкувати


Дефіцит азоту, фосфору і калію в ґрунтах – через нестачу міндобрив, – УАК

12 липня 2018, 12:00

Останні три роки українські аграрії недостатньо використовують мінеральні добрива через відсутність домовленості між аграрною та хімічною галузями України. Про це повідомляє прес-служба Української аграрної конфедерації.

Нагадаємо, що СБУ попередили ввезення в Україну контрафактних пестицидів.

«Процес узгодження взаємодії функціонування двох галузей економіки України – АПК і хімічної галузі з виробництва азотних мінеральних добрив – має негативну історію і триває із середини 2016 року. Попри неодноразові спроби підписати меморандум між с/г товаровиробниками та вітчизняними виробниками міндобрив щодо забезпечення ними потреб с/г виробників України і стимулювання розвитку їхнього національного виробництва, остаточної домовленості сторонам-підписантам так і не вдалося досягти», – зазначається у повідомленні прес-служби.

Серед основних чинників, які не дають змогу нарощувати обсяги внесення мінеральних добрив, зокрема азотної групи, розробники даного меморандуму виокремили такі:

Найвищий дефіцит азоту, фосфору і калію простежується в Чернівецькій, Херсонській, Запорізькій та Львівській областях. Менше мінеральних добрив в розрахунку на 1 га вноситься в Херсонській, Донецькій, Луганській, Запорізькій областях, найбільше – у Львівській, Волинській, Закарпатській областях.