друкувати


Парламент відмовився скасувати держрегулювання цін на цукор

11 липня 2018, 13:30

Вчора парламент не проголосував за законопроект №4532 щодо скасування державного регулювання цін на цукор. Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Нагадаємо, що вчора депутати зробили певний крок, щоб зобов'язати виробників інформувати українців про склад їхньої продукції.

«Розчарування дня – законопроект, який мав би дерегулювати ринок цукру. Замість того, щоб вийти з планової економіки і ввійти в ринкову, вся галузь відправляється в аграрний комітет на підготовку до повторного другого читання. Не найгірший варіант із можливих (законопроект могли загалом провалити), але, звичайно, далеко від того, на що сподівались», – коментує перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюк.

У пояснювальній записці до проекту закону сказано, що у 1999 році, аби підтримати вітчизняного виробника держава запровадила регулювання цін на цукор. Однак ці заходи з метою подолання нестабільності ринку та розвитку бурякоцукрової галузі не виправдали себе, прикладом чого є щорічні стрибки цін, дефіцит або профіцит цієї продукції на внутрішньому ринку, а також суттєве зменшення кількості виробників цукру.

Законопроект відправили на повторне друге читання. Очікується, що новий закон надасть можливість зберегти потенціал бурякоцукрової галузі та забезпечити її подальший розвиток на ринкових засадах.