друкувати


Аграрний день: у Раді ухвалили низку важливих законопроектів

11 липня 2018, 09:30

На останньому засіданні Верховна Рада України прийняла 4 Закони та схвалила у першому читанні 2 законопроекти в аграрній сфері. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Нагадаємо, вчора у ВР пройшов аграрний день. Загалом нардепи розглянули 11 законопроектів, які стосуються сфери АПК.

Зокрема, було прийнято Закони України:

№ 5448-д «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Нардепи дозволили накладати на виробників-порушників значні штрафи. Підстава для фінансового батога – порушення процедури маркування органічної продукції. Він також запускає реєстр органічної продукції та загалом зближує українське та європейське законодавство у цій сфері. 

№6490-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств». Законом пропонується: поширити статус сільгосптоваровиробника на сімейні ферми, зареєстровані як ФОП, а саме – можливість добровільної реєстрації за спрощеною системою оподаткування у 4-й групі платників єдиного податку; передбачити можливість протягом 10 років пільгової сплати єдиного соціального внеску членами сімейних ферм із зарахуванням їм повного страхового стажу; спростити бухоблік та податкову звітність для сімейних ферм; спростити та унормувати процедуру державної реєстрації сімейного ферм, зокрема передбачити можливість набуття ними статусу сімейного господарства; встановити сплату податку на доходи фізичних осіб з орендної плати за земельні ділянки (паї) до місцевих бюджетів за місцезнаходженням таких земельних ділянок.

№ 6049-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні». Законопроект пропонує: передати до комунальної власності землі колективної власності ліквідованих КСП; надати можливість колишнім членам тих КСП, у яких паювання вже відбулося, але які не ліквідовані, до 2025 року допаювати сільськогосподарські угіддя (якщо такі залишилися). До того ж у процесі допаювання усі несільськогосподарські землі мають бути передані у комунальну власність; якщо до 2025 року такі рішення колишніми членами КСП не прийняті, місцеві ради можуть звернутися до суду із заявою про передачу земель до комунальної власності в порядку визнання майна безхазяйним. Це стосується як сільськогосподарських, так і несільськогосподарських угідь.

№ 6673 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур». Законом пропонується залучення приватних лабораторій до процедури проведення фітосанітарної експертизи та відбору зразків;створення Реєстру уповноважених лабораторій та виданих ними висновків та Реєстру фітосанітарних сертифікатів; функцію проведення арбітражної фітосанітарної експертизи залишити винятково за державою; встановити відповідальність посадових осіб фітосанітарних лабораторій за неналежне виконання ними своїх функцій

Також, народні депутати у першому читанні схвалили законопроекти:

№ 8450 «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Метою законопроекту є забезпечення належного рівня захисту здоров'я та інтересів споживачів, їх поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти.

№ 8121 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству». Метою законопроекту є забезпечення захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі економіки; запровадження дієвих запобіжників, проти неправомірного заволодіння землями у тому числі шляхом подвійної реєстрації договорів; захоплення майна сільськогосподарських підприємств та інше. Цей законопроект дає власнику право вносити до реєстру прав вносити заборону реєстрації оренди без наторіального посвідчення договору, забов’язує відцифрувати усі документи на землі, які на сьогодні присутні в паперовому вигляді, тобто ті, що складалися до 2004 року за державний рахунок, тощо.