друкувати


Рада дозволила великим зернотрейдерам переполовинити субсидії фермерів

11 липня 2018, 08:35

Депутатський корпус підтримав «хотілки» народного депутата Віталія Хомутинніка і дозволив великим зернотрейдерам купувати залізничні вагони за рахунок субсидій фермерів. Про це розповів член аграрного Комітету ВР, народний депутат Петро Юрчишин, передає УНН.

Нагадаємо, українські виробники вагонів-зерновозів майже пролобіювали собі 30% компенсацію з бюджету.

«Мені шкода, що так сталося, що депутати в залі віддали голоси. Але що маємо, то маємо. На жаль, депутатський корпус це вирішив і віддав голоси на підтримку Хомутинніка», - зазначив він.

Йдеться про прийнятий законопроекті № 7010, який після внесених поправок Олега Кришина став регулювати не тільки єдине вікно на митниці, а й сферу АПК, дозволивши, зокрема, великим зернотрейдерам купувати залізничні вагони за рахунок субсидій фермерів. Якщо документ підпише Президент, закупівля вагона буде прирівняна до закупівлі трактора і великі зернотрейдери будуть претендувати на компенсації з бюджету.

Депутати вважають, що руками Кришина поправку вніс Віталій Хомутиннік - власник агрохолдингу Кернел.

Втім, закупити транспортні засоби за рахунок Держбюджету намагався не тільки він. Нібулон просив баржі, а автоперевізники - вантажні машини, розповів член аграрного Комітету ВР, народний депутат Леонід Козаченко.

Автомобільні перевізники - дві асоціації звернулися з тією ж пропозицією, що давайте на вантажні автомобілі, які перевозять, зробимо таку ж компенсацію. Відразу компанія Нібулон поставила питання про те, що давайте баржі річкові, які возять зерно по річках, будемо точно так само компенсувати. Але розумієте, якщо це все починати робити - виникне багато спірних питань, тому що вагоном зерновим можна перевозити велику кількість вантажів несільськогосподарського призначення. Точно так само як і баржами, і автомобілями, - сказав він.

У підсумку вийде, що гроші Держбюджету, виділені фермерам на закупівлю тракторів великі зернотрейдери витратять на вагони "подвійного призначення", додав він.

Я проти цього. І не тільки аграрії звернулися до Президента з вимогою ветувати поправку, але і депутати. Я, наприклад, ставив свій підпис в листі і до Глави парламенту, і в Комітети, в тому числі профільний - щоб негайно це питання проголосували в парламенті, тому що воно порушує дуже багато спірних моментів і створює проблеми в розвитку не тільки аграрного сектора, але і в цілому економіки держави, - підсумував Козаченко.