друкувати


«Ні рейдерству»: у Раді прийняли законопроект про землі колективної власності

10 липня 2018, 14:50

Сьогодні парламент прийняв законопроект №6049-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні". Про це повідомляє власний кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, парламент прийняв закон про органічну продукцію — на виробників-порушників чекають значні штрафи.

Інціаторами законопроекту є Олег Кулініч, Олександр Бакуменко, Валерій Давиденко, Микола Кучер, Іван Мірошніченко та інші.

Завданням закону є створення ефективного механізму використання масивів земель сільськогосподарського призначення з метою запобігання рейдерству та стимулювання зрошення, а також вирішення проблеми використання земель колективної власності на землю.

Проектом закону пропонуються наступні положення:

1. Вирішення проблем колективної власності на землю.

2. Визначення порядку проведення інвентаризації масиву земель Державного земельного кадастру

3. Визначення масиву земель сільськогосподарського призначення як об’єкта Державного земельного кадастру

4. Встановлення, що земельні ділянки під проектними польовими дорогами передаються в оренду землекористувачу, який використовує земельні ділянки загальною площею 75% від загальної площі масиву. Якщо такий землекористувач відсутній, то такі земельні ділянки передаються в оренду особам, які використовують не менше 25 відсотків масиву.

5. Встановлення обов’язковості відшкодування витрат на зрошення масиву земель сільськогосподарського призначення землекористувачу, якому належать на праві власності або передані йому в користування (оренда, суборенда, емфітевзис) не менше 75 відсотків площі земельних ділянок, розташованих у масиві.

6. Надання можливості фізичним та юридичним особам використовувати земельні ділянками під лісосмугами та іншими захисними насадженнями на праві оренди, право на яке буде набуватись без проведення земельних торгів.

7. Надання права землекористувачу, який використовує земельні ділянки загальною площею 75% від загальної площі масиву, одержувати в оренду інші земельні ділянки масиву за умови надання взамін у суборенду іншої земельної ділянки, розташованої у цьому ж масиві. У разі відмови договір оренди укладається за рішенням суду.

8. Встановлення порядку встановлення земельних сервітутів для розташування меліоративних систем.