друкувати


Парламент прийняв закон про органічну продукцію — на виробників-порушників чекають значні штрафи

10 липня 2018, 13:45

Парламент підтримав так званий органічний законопроект №5448-д «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Про це передає власний кореспондент AgroPolit.com з парламенту.

Нагадаємо, що за документ проголосували у першому читанні ще 19 квітня 2018 року. Його ініціаторами є Олександр Бакуменко, Вадим Івченко, Олег Кулініч, Микола Люшняк та інші.

Законопроект зближує українське та європейське законодавство в цій сфері. Його ставили на затвердження двічі. Перший раз він набрав 210 голосів. Тому спікер повторно поставив його і депутати дали 237.

Ним встановлюються суттєві штрафи для виробників за порушення процедури маркування органічної продукції, а також – запускається реєстр органічної продукції.

Крім того, органічний закон удосконалює засади правового регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, а також гармонізація законодавства України до законодавства Європейського Союзу у зазначеній сфері. Ініціатори законопроекту вважають, що він допоможе запровадити чіткий та прозорий механізм реєстрації органів сертифікації, операторів ринку та органічного насіння.