друкувати


Президент розгляне скаргу аграріїв на чергові «поправки Хомутинніка»

10 липня 2018, 11:00

Президент України Петро Порошенко вивчить прохання аграріїв ветувати поправку до ЗУ №7010 (єдине вікно), яка дозволяє великим зернотрейдерам купувати вагони за кошти держбюджету. Про це заявив член депутатської фракції партії БПП Микола Паламарчук, передає УНН.

Нагадаємо, «Кернелу» може дістатися 10 млрд грн державних дотацій.

Законопроект №7010 прийнято ВР 5 липня. І хоча ЗУ стосується єдиного вікна на митниці, внесені з порушенням Регламенту поправки нардепа Олега Кришина змінили й інші законодавчі акти, зокрема у сфері АПК.

Тепер великі зернотрейдери матимуть змогу купувати собі залізничні вагони за рахунок українських платників податків. Часткова компенсація становитиме 30%.

Читати до теми«Темна конячка», або Хто стане новим заступником голови аграрного комітету?

Аграрії пов’язують поправку з народним депутатом, членом податкового Комітету ВР Віталієм Хомутинніком, який за сумісництвом володіє агрохолдингом "Кернел". Підтверджують це і народні обранці. ЗМІ тим часом нагадують, що Кришин та Хомутиннік не вперше лобіюють інтереси "Кернел" у парламенті. 

Тож, фермери закликають Президента ветувати дискримінаційну поправку.

У відповідь на заклики фермерів у БПП переконують, що Президент прийме виважене рішення.

У Президента є спеціальні підрозділи. Я думаю, що це питання буде вивчено, вимогу аграріїв буде розглянуто. Також я думаю, що Президент у підсумку прийме правильне та обґрунтоване рішення", – прокоментував заяву аграріїв Паламарчук.

Нардеп переконаний, що держава повинна дотувати українських фермерів, але на рівних умовах.

В усіх європейських державах сільське господарство є дотаційним, його треба підтримувати, але на рівних умовах: великих, середніх і малих. Завжди, цей принцип не має порушуватися. У нас немає винятків чи особливих. Бо в інакшому випадку, коли комусь віддають перевагу, в іншої частини суспільства виникає питання – чому їх обділили? А ще нам треба вирішити питання із страхуванням сільського господарства. Бо в Україні цього немає, аграрії змушені постійно страждати і боротися за свою продукцію", – наголосив Паламарчук.

За даними ЗМІ, цього року компанія Хомутинніка "Кернел" може отримати рекордну суму дотацій – близько 10 млрд грн.