друкувати


Понад тисячу організацій підписали Меморандум за скасування мораторію на купівлю-продаж землі

10 липня 2018, 09:35

До громадської коаліції за скасування мораторію на землю уже увійшли 24 організації, які об’єднують понад 1 тисячу сільськогосподарських виробників, підприємств, організацій, банків, асоціацій. Про це повідомляє Економічна правда.

Нагадаємо, в Україні створили Коаліцію за скасування мораторію на продаж землі.

Серед нових підписантів Меморандуму про створення Коаліції – Українська аграрна конфедерація, Харківська правозахисна група, Асоціація Професійний уряд, інвестиційна компанія Capital Times.

Меморандум, головною вимогою якого є скасувати мораторій на купівлю-продаж сільгоспземель до 1 січня 2019 року, підписали представники як аграрних, так і  правозахисних, громадських, фінансових організацій і об’єднань та аналітичних центрів.

Як свідчать дослідження, уже близько 40% громадян розуміють реальні наслідки мораторію.

За результатами дослідження GfK Ukraine, проведеним у березні-квітні 2018 року, 43% українців погоджуються, що через мораторій землю обробляють орендарі, а не власники, які вирощують культури, що виснажують землю. 37% українців погоджуються, що після скасування мораторію зростуть інвестиції у зберігання та обробку врожаю, що призведе до збільшення робочих місць на селі. А 39% погоджуються, що скасування мораторію дозволить фермерам отримати кредити на розвиток бізнесу під заставу землі, - зазначає заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський.

Серед ініціаторів та членів Коаліції – Центр економічної стратегії, Український клуб аграрного бізнесу, Незалежна асоціація банків України, Українська Гельсінська спілка за права людини, Асоціація "Укрсадпром", Спілка українських підприємців, Насіннєва асоціація України, Стратегічна група радників з підтримки реформ (SAGSUR), Нова Країна, CASE Україна, Dragon Capital, VoxUkraine, ГО State Watch, ВО "Федерація роботодавців агропромислового комплексу та продовольства України", Українське товариство економічних свобод, Центр ефективного законодавства.

У Меморандумі сформульовано 14 головних негативних наслідків 17-річної дії мораторію, та 8 ключових принципів, на яких, на переконання учасників Коаліції, має бути відкрито ринок сільгоспземель.

Коаліцію створено 21 червня 2018 року. Повний текст меморандуму та склад учасників коаліції читайте у статті на Економічній правді: Чому ми підписали меморандум за скасування мораторію на продаж землі