друкувати


Садівникам можуть знизити ПДВ до 7% – законопроект

9 липня 2018, 16:41

У парламенті зареєстровано законопроект №8570, в якому пропонується знизити ПДВ на продукцію садівництва з 20% до 7%.  Про це повідомляє сайт Верховної Ради України.

Нагадаємо, що аграрна політика останніх років призвела до фінансових збитків у садівничій галузі.

Автори законопроекту зазначають, що даний законопроект спрямований на виведення з «тіні» виробників плодово-ягідної продукції, недопустимості збільшення споживчих цін і, водночас, на збільшення доходів державного бюджету України.

Згідно з текстом документа, запровадженням зниженої ставки ПДВ у розмірі 7% буде створено додатковий стимул для решти галузевих підприємств вести свою діяльність офіційно, що, в підсумку, призведе до сплати ними належних відрахувань у бюджет країни.

Це сприятиме очікуваному зростанню бюджетних надходжень приблизно від 12% до 25%.

Крім того, це дозволить виробникам заощадити 13% коштів, які вони повинні були сплатити податком на додану вартість, що дозволить акумулювати приблизно 125 млн грн для використання їх на розвиток виробництва (закупівля саджанців, закладка нових насаджень, витрати на добрива, засоби захисту рослин, технічна і технологічна модернізація виробничого процесу та ін.), знижуючи собівартість.

Автори законопроекту зазначили, що ставка  ПДВ у деяких країнах ЄС на продукцію садівництва знижено -  в рази нижча за українську.

У розвинених аграрних країнах ЄС при оподаткуванні сільськогосподарських товарів, в більшості випадків, діє знижена ставка, яка, як мінімум, є вдвічі, а іноді й утричі нижчою за стандартну: Іспанія — 4%; Франція — 10%; Ірландія — 4,8%; Італія – 4%; Люксембург — 3%, — йдеться у пояснювальній записці.