друкувати


«Кернелу» може дістатися 10 млрд грн державних дотацій

9 липня 2018, 13:00

Народний депутат Віталій Хомутинник, який є бенефіціаром агрохолдингу «Кернел», може отримати у 2018 році рекордну суму державних дотацій – 10 млрд грн. Про це на своїй сторінці в Facebook написав блогер Денис Горохівський.

Нагадаємо, що українські виробники вагонів-зерновозів майже пролобіювали собі 30% компенсацію з бюджету.

 

 

 

Хомутинник в цьому році взув Косюка й Бахматюка з державними дотаціями. Якщо в минулому році преса здригалася від виплачених МХП і "Укрлендфармінг" держдотацій на загальну суму 1,6 млрд грн, то цьогоріч пальма першості явно виявилася у «короля ПДВ» Хомутинника", – написав він.

Зазначені Горохівським дані свідчать про те, що з початку року компанія політика отримала з бюджету понад 3 млрд грн як повернення ПДВ. Але сума преференцій може збільшитися на основі прийнятого законопроекту №7010, яким великим зернотрейдерам на кшталт «Кернел» дозволяється закуповувати зернові вагони за гроші держскарбниці.

Рада дозволила «Кернел» купувати вагони за наші з вами гроші. За кожен вагон, куплений «Кернел», держава буде йому повертати 30%. Один вагон коштує як хороша машина, близько $50 тис. За попередніми даними, ми купимо Хомутинніку таких машин (вагонів) 500, а може й 800. Скільки за це викладемо грошей — рахуйте самі. Але сума вже явно наближається до 5 млрд грн, які Косюку з Бахматюком навіть і не снилися", – наголосив блогер.

Водночас Асоціація фермерів вже заявила, що буде просити Президента накласти вето на цей законопроект, оскільки в даному випадку йдеться про те, що великі зернотрейдери, як «Кернел», хочуть перерозподілити на свою користь призначені для фермерів гроші.