друкувати


З відкриттям ринку землі ВВП в Україні зросте на 1-3%, – експерт

8 липня 2018, 08:31

Лише від відкриття ринку землі зростання ВВП в Україні може становити 1-1,5% на рік, а то й 3%. Про це в інтерв’ю biz.censor.net розповів консультант Світового банку Денис Нізалов.

Нагадаємо, що після зняття мораторію ціна за 1 га землі на «тіньовому» ринку зросте в 3 рази.

Він зазначив, що в країнах, які відкрили ринок землі в середньому на 15%-25% зростала вартість землі протягом перших двох-трьох років.

Потім зростання відбувалося більш повільними темпами.

Ситуація в Україні відрізняється від того, що було в інших країнах. Там, коли формувалися ринки, це була загальна реформа роздержавлення власності. У нас за 17 років дію мораторію створилася накопичена пропозиція. Тобто якщо в ринкових умовах в обігу перебуває до 1,5%-3% землі щороку (зміна власників). У нас, коли люди отримували землю, то майже всі вони були середнього віку. За 17 років вони постаріли і сьогодні для багатьох них ця земля не потрібна. Тому зараз 7-11% власників землі розглядають можливість продажу землі", – зазначив експерт.

Також, на його думку, наразі ціни на землю є заниженими.

 Коли обмеження буде знято, то у нас зростання ціни буде більшими темпами, ніж в інших країнах. За різними сценаріями, ми вийдемо на рівень середньої ціни $3,5-4 тис за гектар за два-три роки. Ось тому цей ринок цікавить спекулянтів. Відповідно зросте і ціна оренди. За ці два-три роки ми маємо вийти на паритетний рівень ціни оренди – $150-250 за гектар в рік", – заявив Нізалов.

Він вважає, що потім зростання ціни на землю буде продовжуватися, але буде вже інше джерело – інвестиції, які мають прийти в агросектор для створення глибинної переробки продукції.

Тобто, джерелом зростанням ціни стане зростання продуктивності та доданої вартості. За умов залучення інвестицій та сучасних технологій Україні потрібно буде ще 5-7 років, щоб наздогнати сусідні країни", – заявив він.