друкувати


Яблучний бізнес в Україні зріс у 3 рази

8 липня 2018, 07:35

Загальний експорт яблук з України за сезон 2017/18 років збільшився в 3,2 рази і перевищив 40 тис. тонн. Про це на своїй сторінці у Facebook написав керівник Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Федір Рибалко.

Нагадаємо, що у 2017 році експорт вітчизняних ягід і фруктів зріс на третину - до $195 млн.

Він зазначив, що вперше після введення ембарго на поставки фруктів до Росії, Україна експортувала понад 40 тис. тонн яблука, і це є підтвердженням того, що наше яблуко може конкурувати за якістю і на значно більш вимогливих ринках, ніж російський.

Також він прогнозує, що у новому сезоні Україна збере рекордний урожай яблука преміальної якості.

Наша асоціація вже майже рік активно працює над просуванням нашого яблука на ринки Південно-Східної Азії за підтримки ФАО і ЄБРР, готуючись експортувати значно більші обсяги продукції в більшу кількість країн. Ми оцінюємо перспективи експорту в сезоні 2018/19 років в 100-140 тис. тонн, однак розуміємо, що досягти таких показників нам буде складно, тому що у нас поки занадто мало досвіду в організації системного експорту яблук у віддалені країни, а ринок ЄС в цьому році буде максимально насичений, – написав експерт.

Також зазначається, що аналітики EastFruit  повідомляють, що географія експорту яблук з України в попередньому сезоні була найширшою за всю історію українського експорту. При цьому в новому сезоні вона може ще більше розширитися.

Однак, за їхніми прогнозами  ціни на яблука будуть помітно нижчими, ніж в сезоні 2017/18 років, а внутрішня ціна на яблука в Україні може впасти до рекордного низького рівня, якщо оцінювати її в доларах США або євро.

За їхніми аними, експорт яблука з України в першому півріччі 2018 року досяг 24 тис. тонн, збільшившись в 3,9 рази в порівнянні з першим півріччям 2017 року. Він приніс Україні $ 8,2 млн. доларів валютної виручки, або в 5,3 рази більше, ніж в 2017 році.