друкувати


Парламент просять почистити «фермерський» законопроект від корупційних і дискримінаційних пунктів

5 липня 2018, 11:51

У «фермерський» законопроект (№6490-д), а також у проекти щодо «єдиного вікна» на митниці (№7010) та обігу органічної продукції (№5448-д) підкилимно, з порушенням регламенту протягнули положення про пільгове відшкодування купівлі вагонів-зерновозів за бюджетний кошт, що має ознаки корупційної норми. Про це в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com. аналізуючи документ, розповів член аграрного комітету, народний депутат від «Самопомочі» Іван Мірошніченко.

Нагадаємо, що проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств» № 6490-д уже підготовлений до другого читання і його головна ідея – легалізувати сімейні фермерські господарства в Україні та надати їм податкові пільги.

Адже, за оцінками експертів, обсяги тіньового ринку селянських господарств у агросекторі в останні роки суттєво зростають: у секторі виробництва овочів – перевищують 80%, м’яса – 60%, молока – 40%. Втім, попри благородну мету, у документі з’явилися далеко неоднозначні пункти.


Хочу звернути вашу увагу на ряд загрозливих норм, які потрапили у редакцію тексту законопроекту від Комітету з питань податкової і митної політики (при цьому саме засідання комітету проводили у напівтаємному режимі без запрошення ряду ініціаторів поправок до другого читання, а поправки вносилися не на основі тексту проекту після першого читання, що є грубим порушенням регламенту), – наголошує Мірошніченко.

Він назвав кілька пунктів, які викликають запитання до документу.

Перший – запроваджується норма, згідно з якою сільськогосподарський товаровиробник повторно може бути включений до четвертої групи платників єдиного податку не раніше, ніж через два календарні роки після його переходу на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку іншої групи, або анулювання його попередньої реєстрації платником єдиного податку четвертої групи.

Податковим кодексом України передбачено низку підстав для анулювання реєстрації платника спрощеної системи оподаткування з ініціативи контролюючого органу, найпоширенішою з яких є наявність податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів. Крім того, згідно з проектом ще однією підставою для анулювання реєстрації платника єдиного податку четвертої групи стане неподання таким платником податкової звітності. Таким чином, законопроектом надається додатковий інструмент контролюючим органам тиску на платників єдиного податку четвертої групи, оскільки наслідки анулювання реєстрації платника податку четвертої групи стануть для нього просто катастрофічними, – підкреслює нардеп.

Другий пункт стосується врахування поправок № 25 і № 30.

Поправка № 25 означає, що у Законі України «Про державну підтримку сільського господарства України» додано норму, що сільськогосподарським товаровиробникам відшкодовується в обсязі до 30% вартість придбаних спеціальних вагонів для перевезення зерна. Тобто, дотації з бюджету хочуть також видавати на виробництво вагонів для перевезення зерна. Зауважте, що мова йде про с/г товаровиробника - особливий правовий статус, який дозволяє сплачувати єдиний податок 4 групи за спрощеною системою, – пояснює нардеп.

А от поправка № 30 стосується закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу».

Вона розширює подане в ньому поняття «техніка і обладнання для агропромислового комплексу» за рахунок спеціальних вагонів для перевезення зерна, що може в подальшому давати можливість отримувати дотації з бюджету за програмою часткової компенсації вартості с/г техніки, а також ряд пільг. Таким чином ламається уся філософія програми компенсації за сільськогосподарську техніку. Раніше фермери могли купити сівалки, жниварки, трактори, вироблені в Україні, і отримати 30 % компенсації із державного бюджету. А тепер стейкхолдери таких поправок будуть закуповувати цілі вагони за тією ж схемою. Зрозуміло, що звичайний фермер із сільської місцевості купувати вагони не буде, бо вони йому і не потрібні. Я не здивуюсь, якщо за кошти у цій програмі сіялки відшкодовуватись навіть і не будуть, бо всі гроші розгребуть власники вагонів. І наші фермери вкотре залишаться обдуреними. Можливо, нарешті варто задуматися: кого ж ми підтримуємо за державні кошти? – наголошує народний депутат від «Самопомочі» Іван Мірошніченко.